Így óvja bőrét a strandszezon idején

Nyáron mindenki szívesen tölti az idejét a vízparton, legyen szó strandolásról, tengerparti nyaralásról vagy éppen egy balatoni csobbanásról. A természetes és mesterséges vizek közelében azonban sok kórokozó és baktérium leselkedik a strandolókra, így érdemes betartani Dr. Kriston Renáta bőrgyógyász tanácsait, hogy a nyaralás minden percét kiélvezhessük.

Strandolás közben fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre, mivel a víz felpuhítja, a Nap pedig kiszárítja a bőrünket. A leggyakoribb probléma ilyenkor a gombás fertőzés, amelynek jellemző tünetei a kipirosodott, repedt, hámló bőr. „A strandokon könnyebben kaphatunk el fertőzéseket, mint a természetes vizekben. A fertőzést okozó baktériumok, gombák, paraziták az átlagosnál melegebb vizekben szaporodhatnak el, de a zuhanykabinokban, a lábmosókban és kövezeten is előfordulnak” – mondta el dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus.

A különböző gombás és bakteriális fertőzések többsége kellő figyelemmel megelőzhető. „A medencébe lépés előtt és után mindenképpen zuhanyozzunk le, és töröljük maximálisan szárazra a bőrünket, különösen figyelmet fordítva a testhajlatokra és a lábujjak közötti területre – ennek hiányában könnyen kaphatunk futószemölcsöt vagy gombás fertőzéseket. A betegségek megelőzése érdekében naponta egyszer hintőport és gombaellenes készítményeket is használhatunk. Nyáron gyakran okoz problémát a napgomba is, amely izzadás hatására terjed el és éles szélű, enyhén hámló, piros foltok formájában jelentkezik a bőrön. A gombatelep alatt nem barnul le a bőr, ezért a fertőzés sikeres megszüntetése után fehér foltok maradnak vissza” – tette hozzá a szakorvos.

shutterstock_32372830

A fertőzések nagy része elsősorban a kisgyerekek és nők körében fordul elő. „A gyerekek egész nap a vízben játszanak, ami uszodaszemölcs kialakulásához vezethet. Fontos, hogy szakorvos segítségével, fagyasztást vagy lézeres kezelést alkalmazva minél hamarabb eltávolítsuk ezeket a félgömb alakú elváltozásokat, mert rendkívül fertőzőek: a gyerekek saját testükön is elterjeszthetik és a közeli hozzátartozóknak is továbbadhatják őket, például közös papucs-, illetve szőnyeghasználattal. A nők elsősorban az intim területeken jelentkező gombás fertőzésekre érzékenyek, ezek tüneteit: a kínzó, égő-viszkető érzést és a hüvelyi folyást tapasztalva érdemes minél hamarabb felkeresni az orvosunkat” – figyelmeztet a bőrgyógyász.

A fertőzések elkerülése mellett a strandszezonban bőrünk teljes körű védelme ajánlott. „Fokozottan készítsük fel bőrünket a napozásra, kezdetben érdemes magasabb faktorú, vízálló napvédő krémet használni és félórával a napozás megkezdése előtt bekenni vele a bőrünket. Ha a strandra érkezve először kipakolunk, épp elég idő telik el ahhoz, hogy az érzékeny bőr leégjen. A vízparton tartózkodva naponta többször is használjunk 50 faktoros fényvédőt, emellett pedig viseljünk kalapot vagy akár UV szűrős ruhát. Óránként legalább 10 percre vonuljunk hűvösebb, árnyékosabb helyre és fogyasszunk bőségesen folyadékot – így védhetjük magunkat a napszúrástól is” – tanácsolta dr. Kriston Renáta.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.