Gyorsan reagál a bőr az UV-sugarakra!

A bőrben található ultraibolya-receptor azonnal érzékeli a sugarakat, és reagál is rájuk, hogy védelmet nyújtson a károsodás ellen, állapították meg a kutatók.

Ezért sokkal hamarabb kezdődik a barnulási folyamat, mint azt korábban hitték – áll a Current Biology című lapban megjelent tanulmányban. A Brown Egyetemen tanító Elena Oancea és kutatócsoportja szerint a felfedezés új típusú naptejek kifejlesztését teszi szükségessé.

A tudósok megállapították, hogy az UVA-sugaraknak kitett bőr pigmenttermelő sejteket hoz létre, hogy létrehozza a melanin nevű festékanyagot, a folyamat közben pedig kalcium szabadul fel. Ez a válaszreakció a rodopszin nevű fényérzékeny fehérjére támaszkodik, amely például a szem retinájában is megtalálható.

napozas2

A Földet érő ibolyántúli sugárzás 95 százaléka UVA, 5 százaléka UVB-típusú. A melanin elnyeli a káros sugarakat, és kevésbé veszélyes hőenergiává alakítja őket, így óvja meg a bőrt – olvasható a tanulmányban.

„Úgy tapasztaltuk, hogy a bőr a retinához hasonló módon észleli a fényt, sokkal gyorsabban, mint korábban gondoltuk. Testünknek csak ez a két része van kitéve a közvetlen sugárzásnak, és felfedezésünk szerint ugyanolyan mechanizmusok működtetik őket” – magyarázta Oancea.

„Feltételezésünk szerint a rodopszin kezdi meg a korai melanin termelést, így ez az első védelem a káros sugarak ellen. Ha igazunk van, ezt a védelmet is figyelembe kell venni a naptejek tervezésekor” – tette hozzá a kutató.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.