Az intő jelek – Milyen elváltozások lehetnek a bőrrák jelei? – 1.rész

A bőrrák sem egyik napról a másikra alakul ki. Érkezését jelzik különféle bőrelváltozások, mindegyik ráktípus esetében. Figyeljünk ezekre, mielőtt túl késő lenne!

A bőrrák fajtái – beleértve a melanomát, bazális sejtes karcinómát és a laphámrákot – gyakran a bőrön megfigyelhető elváltozással kezdődnek. Lehetnek ezek új kinövések, daganatok vagy olyan változások, melyek még nem rákosak, de azokká válhatnak. A becslések szerint a fehér bőrű emberek 40-50 százalékánál, akik élnek 65 évig, kifejlődik legalább egy bőrrák. Tanuljuk meg beazonosítani a korai jeleket. A bőrrák gyógyítható, ha időben elkezdik kezelni!

melanoma

1.Aktinikus keratózis

Kicsi, hámló foltok, melyeket a túl sok nap okoz. Leggyakrabban a fejen, nyakon, kezeken jelentkezik, de másutt is megjelenhet. Korai jele lehet a bőrráknak, de nehéz megmondani, hogy egy adott folt idővel hogyan változik és rákossá fejlődhet-e. Legtöbbjük nem lesz az, de az orvosok korai kezelést ajánlanak, hogy a pikkelysejtes bőrrák kialakulást meggátolják. A fehér bőrű, szőke vagy vörös hajú, kék és zöld szemű emberek vannak a leginkább veszélyben.

2.Aktinikus cheilitis (Farmer száj)

Kapcsolódik az aktinikus keratózishoz, de az aktinikus cheilitis egy rákot megelőző állapot – gyakran a felső ajakon jelentkezik, hámló foltokkal vagy tartós érdességgel. Ritkább tünetek lehetnek az ajak duzzanata, az éles határvonal elveszítése az ajak és a bőr között és a feltűnő, kiemelkedő szájvonalak. Az aktinikus cheilitis invazív laphámrákká fejlődhet, ha nem kezelik.

3.Keratotikus növedék

Tölcsér alakú, 2-3 centis kinövések a bőrön, melyek állatszarvra emlékeztetnek, vörös bázissal a bőr felszínén. Tömörített keratinból állnak, mely fehérje a körömben is jelen van. Az aktinikus keratózis speciális típusa. A mérete és formája jelentősen változhat, ám legtöbbjük pár milliméter hosszú. A laphámsejtes karcinóma a bázison található meg. Ugyancsak a világos bőrű, de általában idősebb embereknél fordul elő, akik életük során sokat voltak kitéve a napsütésnek.

4.Mikor probléma egy anyajegy?

Az anyajegy (nevus) a melanociták jóindulatú növekedése, azon sejteké, amelyek a bőrnek színt adnak. Bár igen kevés anyajegyből lesz rák, a rendellenesekkel vagy nem tipikus megjelenésűekkel nem árt vigyázni, idővel melanóma fejlődhet ki belőlük. A normális anyajegyek is lehetnek laposak vagy kiemelkedőek, vagy azzá válhatnak idővel. A felszínűk jellemzően sima. Azon anyajegyek, melyek rákká változnak, gyakran szokatlan formát öltenek, több színt tartalmaznak és nagyobbak, mint egy ceruza végén levő radír. A legtöbb anyajegy fiatalon alakul ki rajtunk, vagy fiatal felnőttkorban. Szokatlan, hogy idősebb korban jöjjenek elő.

bőr

5.Diszpláziás vagy atípusos anyajegy

Festékes anyajegynek is nevezik. Nem rákosak, de azzá alakulhatnak. A napnak leginkább kitett vagy naptól leginkább védett bőrterületeken jelentkeznek. Az atípusos anyajegy jellemzően nagy, sokkal szabálytalanabb a formáját tekintve, rovátkolt vagy halványuló határokkal. Lehetnek laposak vagy kiemelkedőek, felszínük sima vagy érdes. Jellemzően vegyes színűek, beleértve a rózsaszínt, pirosat, barnás árnyalatot is.

6.Ismerjük az ABCDE-t

Az emberen megjelenő legtöbb anyajegy hasonlónak tűnik a többihez. Ha egyik másként néz ki, vagy megvannak benne a melanoma ún. ABCDE jellemzői, bőrgyógyásszal ellenőrizendő, mert rákos lehet. Az ABCDE fontos jellemzőket jelent, amikor egy anyajegyet tanulmányozunk. Ezek a következők:

-A: az asszimetriát jelenti. Vagyis azt vizsgáljuk, hogy az anyajegy, szeplő vagy egyéb kinövés egyik fele egyezik-e a másikkal. Rajzoljunk a közepére képzeletbeli vonalat és állapítsuk meg, hogy egyforma-e a két fele. Ha nem, akkor mindenképp nézessük meg egy bőrgyógyásszal.

-B: a határvonal (border). Ha az anyajegy szélei, élei szabálytalanok, homályosak, egyenetlenek vagy durvák, szintén mutassuk meg az orvosnak. A melanomás elváltozásoknak általában egyenetlen széleik vannak.

-C: a szín (color): gyanús az az anyajegy, amely nem egyszínű, hanem több árnyalat változik benne, így a barna, fekete, kék, fehér vagy vörös. A normális anyajegyek egy színből állnak. A sokszínűek esetében, illetve ha az anyajegy világosabb és sötétebb részekből áll, orvosi ellenőrzés szükséges. 

-D: az átmérőt jelöli (diameter): ha az anyajegy nagyobb, mint egy ceruza végén levő radír, meg kell nézetni a bőrgyógyásszal.

-E: a kiterjedés (evolving): a szemölcs vagy anyajegy, amely fejlődik, csökken vagy egyre nagyobb, változik a színe, viszketni kezd vagy netán vérzik, gyorsan orvosi ellenőrzésre szorul. Akkor is, ha új része fejlődik ki vagy egy része kiemelkedik. A melanoma elváltozások gyakran változnak a külsejüket tekintve.

anyajegy

Hogyan ellenőrizzük az anyajegyeket?

Saját magunkat is tudjuk ellenőrizni, ha gyakran végigvizsgáljuk a bőrünket. Férfiaknál a melanoma leggyakoribb jelentkezési helye a hát, nőknél az alsó lábszár. Ám célszerű az egész testet vizsgálni. Kezdjük a fejnél és haladjunk lefelé. A rejtett területekről se feledkezzünk meg, vagyis a térdhajlatról, az ujjak közötti részekről, a talpról. A fejbőrt és a nyakat se felejtsük ki. Használjunk ehhez kis tükröt vagy kérjünk segítséget egy családtagunktól.

Az új anyajegyekkel szemben mindig legyünk gyanakvóak. Célszerű képet készíteni róla és később összehasonlítani, ugyanúgy néz-e ki, mint amikor a fotó készült. Szenteljünk különös figyelmet az anyajegyeknek, ha tinédzserről, terhes nőről van szó vagy pedig menopauzán megy keresztül az illető, ilyenkor ugyanis a hormonok „háborognak”.

Cikkünket folytatjuk az anyajegyek értékelésével, valamint a bőrrák típusok leírásával.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu