Az ekcéma összefüggést mutat az asztma rizikójával

Ausztrál kutatók azt találták, hogy azoknál, akiknél előfordult gyermekkori ekcéma, felnőttkorban kétszer olyan gyakran fejlődött ki asztma.

Nem világos, hogy ezekben az esetekben az ekcéma közvetlenül hozzájárult-e az asztma létrejöttéhez, de az eredmények arra utalnak, hogy ok-okozati összefüggés állhat fenn, mondja dr. John A. Burgess, a kutatás vezetője.

ekcemas-001

Az eredmények egy 1968-ban kezdődött kutatásból származnak, ahol 8583 hétéves gyermek egészségi állapotát mérték fel; akkor 769 gyermek szenvedett ekcémában. Ezek tizenéves korukban kétszer akkora eséllyel betegedtek meg asztmában, mint az egészségesek, és 63%-kal nagyobb volt az esélyük a felnőttkori tüdőbetegségek kialakulására. Már korábban is leírták az atópiás menet-nek nevezett jelenséget, amely különböző kórállapotok egymást követő sorából áll: ekcéma, felső légúti allergia, majd végül asztma. A mostani eredmények arra utalnak, hogy ez a  folytatódik a gyermekkor elmúltával is.

ekcémás baba

Egy elmélet szerint az immunrendszer sejtjei, amelyek már allergiás válaszra kondicionáltak, a páciens bőréből a légúti szövetekbe vándorolnak. Ezért lehet, hogy a légutak nagyobb valószínűséggel reagálnak gyulladással egy allergén belélegzésére.

Az eredményeink arra utalnak, hogy lehet okozati összefüggés- mondja Burgess. Ha pedig így van, a gyermekkori ekcéma agresszív kezelése hatással lehet a serdülő- vagy felnőttkori asztma létrejöttére is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.