6 tipp, hogy a gyerek ne égjen le

A kisgyermekek bőre érzékenyebb a felnőttekénél, így az ő védelmük a nappal szemben kiemelten fontos. Hogyan kerüljük el a leégést?

Manapság igen fontos a nap elleni megfelelő védekezés. Nemcsak a csúnya leégést, de a bőrrák kockázatát is csökkentjük, ha gondoskodunk a védelemről.

A kisgyermekek bőre a felnőttekénél sokkal érzékenyebb, háromszor annyi UVB sugarat fogad be. Sajnos már néhány gyermekkori csúnya leégés is hozzájárulhat a későbbi bőrrák kialakulásához.

A szülőknek tehát kiemelten kell ügyelniük arra, hogy a gyermek bőre megfelelően védve legyen. A kicsiknek nincs veszélyérzetük, hajlamosak teljesen belefeledkezni a játékba a napon – mit tegyünk, hogy semmiképp se legyen leégés a strandolásból vagy a szabadtéri mókázásból?

Ami az első és legfontosabb: délelőtt 10 és délután 15 óra között ne tartózkodjunk sokat a napon, ilyenkor tűz a legerősebben a nap. Adjunk a gyermekre szellős, könnyű nyári ruhát, amibe nem izzad bele, az anyag nem irritálja a bőrt. A pamut holmik a leginkább javasoltak. A végtagokat pedig, amelyek kilátszanak a ruha alól, kenjünk be naptejjel.

A gyermekek bőrére is készülnek ma már megfelelő termékek, speciális fényvédők, használjuk őket! Még azelőtt vigyük fel a bőrre – lehetőleg legalább 20 perccel előtte -, hogy a csemete kimegy a napra. Viseljen a leégés ellen sapkát – a nagyobb karimás jó megoldás lehet, mivel nemcsak a fejet, a nyakat védi, de a vállakat is árnyékban tartja.

napozás

Ha a gyermek a napon játszik – például a strandon -, ne hagyjuk, hogy egyszerre sokáig tartózkodjon ott, vagy legyen felette egy kis napernyő védelemképpen. Tartózkodjon árnyékban inkább, vagy félárnyékban. Ha meztelenül szaladgál, legyen a bőre teljesen bekenve naptejjel, és a fejére kerüljön sapka.

Lesben áll a napsugár

Leginkább az arcukon, az orrukon tudnak leégni a gyerekek, még nagyobb a veszély, ha a fejüket nem védjük a nap ellen, mert ki vannak téve a napszúrásnak. Ügyeljünk arra, hogy a leégés akkor sem kizárt, ha a napot éppen takarják a felhők, és szűrt a fény, valamint, hogy a víztükör is visszaveri a napot.

Ha a napon tartózkodunk, a gyermek mindenképp kapjon elegendő folyadékot! Vizet vagy langyos teát adjunk neki, ne várjunk a folyadékpótlással addig, amíg szomjas lesz, adagoljuk inkább a vizet kisebb adagonként.

Forrás: