Begyógyszerezve vezetni?

Számos gyógyszer szedése befolyásolja az éberséget, a reakcióidőt, ezek természetesen az autóvezetésre is hatással vannak. Sorra vesszük a leggyakrabban alkalmazott szereket, melyek szedése során veszélyekkel járhat, ha a gyógyszert szedő volán mögé ül.

A fájdalomcsillapítók

Maga a fájdalom is gyengíti a koncentráló-képességet, illetve a fájdalom csillapítására használt szerek is okozhatnak ilyen hatást. A gyakran használt hatóanyagok, mint például a diclofenac, a nimesulid, a naproxen befolyásolhatja a gépjármű-vezetéshez szükséges képességeket, ezen kívül a kábító fájdalomcsillapítók akár önmagukban, akár kombinációban alkalmazva szintén csökkentik a koncentráló-képességet, álmosíthatnak. Sok esetben tapasztalható olyan hatás, hogy csak a gyógyszer szedése elején jelentkezik ez az éberséget befolyásoló mellékhatás, majd a későbbiekben ez már kevésbé vagy egyáltalán nem lesz jellemző.

A vérnyomáscsökkentők

Egyes vérnyomáscsökkentők, például angiotenzin-receptor-blokkolók, béta-blokkolók, ACE-gátlók is okozhatnak szédülést, álmosságot, megnyúlt reakcióidőt. Előfordul, hogy a vérnyomás beállítása nem sikerül már a kezelés elején, ezért ilyenkor maga az alacsony vérnyomás a bágyadtság, csökkent koncentráló-képesség oka.

Szintén befolyásolja a vezetéshez szükséges képességeket a magas vérnyomás is. Amennyiben magas vérnyomásban szenved, akkor javasolt a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, a terápia beállítása idején lehetőleg ne vezessen gépjárművet, a pontos részletekről kérje háziorvosa véleményét.

gyogyszer5

Antidiabetikumok

A cukorbetegség kezelésében használatos gyógyszerek közül vannak olyanok, amik nem okoznak inzulinelválasztást, vércukorszint-csökkenést, ilyen például a metformin, ezekre nem jellemző, hogy csökkentik a vezetéshez szükséges éberséget és koncentrálóképességet. Ezzel szemben a vércukorszintet csökkentő gyógyszerek okozhatnak olyan mértékű vércukorszint-csökkenést, melyek komolyan befolyásolják az éberséget és a reakcióidőt, ilyen például az inzulin, illetve a szulfonilureák csoportja. Cukorbetegeknek és hozzátartozóiknak azzal is fontos tisztában lenniük, hogy a vércukorszint emelkedése is ugyanúgy befolyásolja a járművezetési képességet.

Antihisztaminok

Az antihisztaminokat az allergiás betegségek kezelésében alkalmazzuk, gyakori mellékhatásuk az álmosság. A legtöbb esetben estére rendeljük el az antihisztamin típusú gyógyszer szedését, éppen ezen mellékhatás miatt. Amennyiben régóta szed antihisztamint, ez a mellékhatás csökkenhet.

Hasmenés elleni szerek

A hasmenések oka a fokozott bélmotilitás, ennek megfelelően a kezelés a motilitást csökkentő szerekkel történhet. Az ilyen szerek lehetnek opioid-származékok, hatásuk álmosító, koncentráló-képességet csökkentő, reakcióidőt növelő. Ehhez tárulhat még a hasmenés, esetleg hányás következtében fellépő fokozott folyadékvesztés, mely komoly kiszáradást okoz, illetve szintén hozzájárul a gyengeséghez.

Köhögés elleni szerek

A köhögéscsillapító szerek kodeinszármazékokat tartalmazhatnak, ezek szintén opioidszármazékok. Mellékhatásként szintén álmosság, bágyadtság, gyengeség, csökkent koncentrálóképesség jelentkezhet, használatuk a gépjárművezetést befolyásolja. Recept nélkül is kaphatóak, nincs szükség hozzájuk orvosi vényre, így elmaradhat a beteg figyelmének felhívása az említett mellékhatásokra.

gyogyszerek640

Pszichiátriai szerek

A szorongásoldók, az antidepresszánsok, az antipszichotikumok a központi idegrendszerre hatnak, a gépjárművezetést befolyásoló hatásuk a gyógyszert szedők körében is jól ismert.

A gyógyszereket még tovább lehetne sorolni, általánosan érvényes az a javaslat, hogy bármilyen gyógyszert kezd el szedni, akkor alaposan olvassa el a betegtájékoztatót, ebben biztosan fel van tüntetve az, hogy az adott szer milyen hatással van a gépjármű-vezetésre.

Ehhez hozzájárul még az, hogy több gyógyszer együttszedése esetén újabb mellékhatások jelentkezhetnek, vagy a már meglévők súlyosbodnak, illetve ezekhez hozzájárul még az alkohol központi idegrendszerre gyakorolt hatása. A gépjárművezetést említettük, de természetesen a gépek kezelésére is ugyanolyan hatással vannak ezek a gyógyszerek, ezért bizonyos munkakörök betöltésénél is fokozott figyelemmel kell lenni a gyógyszerszedésre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.