Akár egy sál a nyakon, olyan a csúf golyva

Csúnya elváltozás a golyva, amely a pajzsmirigy megnagyobbodásával áll összefüggésben és a jódhiányos táplálkozás is okozhatja.

Látványra meghökkentő és extrém esetben akár a légzést is akadályozhatja ez a csúf elváltozás. A golyva (vagy más néven strúma), a pajzsmirigy rendellenes megnagyobbodását jelenti. A betegség a Sztruma folyó területén különösen sűrűn fordult elő, innen kapta második nevét.

De mi a golyva oka?

Egy átlagos pajzsmirigy nők esetében nagyjából 18 ml, férfiaknál pedig 25 ml. A pajzsmirigy mérete szorosan összefügg azzal, sok vagy kevés jódot fogyasztunk-e.

A jód beépül a pajzsmirigy-hormonokba. Ha valakinek jódban gazdag a táplálkozása, pajzsmirigye az átlagosnál kisebb is lehet, míg ha kevés jódhoz jut, a pajzsmirigy sokkal nagyobbra nőhet, mint az átlagos mérete. Akár akkora is lehet, hogy akadályozza az illetőt a légzésben. A megnagyobbodás oka, hogy a pajzsmirigy jódhiány esetén csak teljesítmény-növeléssel tudja felhasználni a kevéske jódot, amit a szervezet kapott.

Ha a jódbevitel csökkenése mellett nő a kalcium bevitel, az szintén hozzájárulhat a golyva kialakulásához. Elősegítik vagy súlyosabbá tehetik a strúmát olyan élelmiszerek, mint pl. a kukorica, káposzta, köles. Egyes gyógyszerek növelhetik a jód szervezetben való jelenlétét.

belrendszer2

A strúma mindaddig nem jelent nagy problémát, amíg nem okoz panaszokat illetve gátol egyéb funkciókat, mint például a légzést. A golyva tünetei a láthatóan megnagyobbodott pajzsimirgy, a rekedtté váló hang, valamint a nyelési nehézség.

A golyva pajzsmirigy-alultermelés és pajzsmirigy-túltermelés esetén is kialakulhat. Mivel várandós anyáknál tiroxint termel a pajzsmirigy, a terhesség időszakában kifejlődhet a strúma.

A betegségnek több változata is van. Leggyakoribb az ún. endémiás golyva: nőknél fordul elő, olyan élőhelyeken, ahol probléma a jódhiány.

A strúma másik két változata a hyperfunkciós (túlműködő) strúma és a hypofunkciós (alulműködő) strúma. A hyperfunkciós strúma azt jelenti, hogy a pajzsmirigy a fokozott hormontermelés miatt nő meg. Formái a diffúz toxikus golyva és a toxikus adenoma vagy göbös elváltozás. Tünete nemcsak a látható golyva – gyors szívműködéssel és a kidülledt szemekkel jár. Attól függően, hány éves a beteg, vagy jódizotópos, vagy gyógyszeres kezelést kap, esetleg műtéttel segítenek rajta.

pajzsmirigy11 Olvass még több cikket a pajzsmirigyről!

A hypofunkciós strúma szintén megnagyobbodott pajzsmirigy, amely azonban pajzsmirigyhormon hiány miatt alakul ki. A pajzsmirigy működése lecsökken. Aki ebben a betegségben szenved, minden szempontból lelassul, hízni kezd, bőre száraz, vérnyomása alacsony, gyakran fázik, székrekedés gyötri. Hormonpótlással, esetleg műtéttel gyógyítható a beteg.

Hogyan előzhető meg a golyva?

A golyva jóddal megelőzhető: terjedése akkor szorult vissza, amikor jódozni kezdték az étkezési sót. Persze, nem mindegy, mennyi jódot tartalmaz egy élelmiszer, hiszen vannak emberek, akiknek sajnos éppenséggel nem tesz jót a jódozott étel – az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőknek például, így a Basedow-kórral vagy a Hashimoto thyreoiditis-szel küzdőknek.

A golyva kezelése hormonkészítményekkel és jódpótlással érhető el (mint már említésre került, ez kortól is függ), ha azonban a pajzsmirigy már jócskán megnagyobbodott és problémát okoz, elkerülhetetlen a műtét.

Forrás: