A vízmérgezés

Vízmérgezés akkor léphet fel, ha valaki olyan sok vizet iszik, hogy a szervezetében lévő tápanyagok oly mértékben felhígulnak, hogy már nem tudják ellátni a feladatukat a szervezetben.

A vízmérgezés akkor alakul ki, mikor a szervezet nátriumháztartása felborul a hirtelen történő nagy mennyiségű víz fogyasztásának hatására. Ez gyakori a sportolást követő folyadékvesztés pótlásánál, de valamilyen háttérben meghúzódó egészségügyi probléma is okozhatja.

Amikor a vér nátriumtartalma túl alacsony, a sejtjeik működése nem megfelelő, s ez izzadást okoz. A krónikus vízmérgezés (yponatremia) esetén a nátriumszint fokozatosan csökken, akár napokig is túl alacsony szinten van, a tünetek pedig mérsékeltek. Az akut vízmérgezés esetén a nátriumszint hirtelen esik le, nagyon súlyos tünetekkel, agyduzzanattal, kómával és esetlegesen halállal jár.

Milyen tünetek jelzik a vízmérgezést?
Szédülés, hányás fejfájás zavarodottság letargia kimerültség étvágytalanság érzékenység izomgyengeség eszméletvesztés, kóma.

A vízmérgezés okai
A nátrium a szervezet egyik fő alkotóeleme. Egyfajta elektrolit, melyet a szervezet a sejtek közötti üzenetek szállítására használ, illetve a sejtekben és az azok körüli folyadékmennyiség szabályozásában van szerepe. Emellett karban tartja a vérnyomást és elősegíti az izmok mozgatásához szükséges jelek zavartalan terjedését. Normális körülmények között a vérplazma 136 és 145 mEg/L nátriumot tartalmaz. Hyponatrémiáról akkor beszélünk, ha a vér nátriumszintje 135 mEg/L alá esik. Ilyenkor a sejtek megpróbálják növelni a testfolyadékok nátrium szintjét, úgy hogy hatalmas mennyiségű vizet vesznek fel. Ezáltal a sejtek óriásira duzzadnak. Ez különösen akkor veszélyes, ha az agyban történik, mert a koponyacsont miatt nem képes tovább tágulni, így a víz miatt hatalmasra nőhet benne a nyomás. A vízmérgezés leginkább akkor jelentkezik, ha hirtelen sokat iszunk, vagy, ha olyan betegségünk van, mely megakadályozza a szervezet vízkiválasztását.

shutterstock_11814481

A szervezet ionháztartásának felborulásához több különböző ok vezethet:
Bizonyos betegségek (pl. rák) eredményeként kialakuló vízháztartás-zavar, egyes gyógyszerek hatására (pl. vízhajtók, antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók), jelentős vérveszteség miatt; edzés közben történő nagymennyiségű víz fogyasztása

Rizikófaktorok
Életkor: az alacsony nátriumszint az idősebbeknél gyakoribb.
Nem: a betegség gyakoribb a nőknél.
Diéta: alacsony nátriumtartalmú diéta, különösen vízhajtóval együtt növeli a betegség kialakulásának kockázatát.
Klíma: aki nem szokott a túl meleg időjáráshoz, az a fokozott izzadásnak köszönhetően sok nátriumot veszíthet.
Betegségek, melyek befolyásolják a szervezet vízháztartását

 

shutterstock_17088379

A vízmérgezés kezelése
Amennyiben akut vízmérgezése van, sokkal agresszívebb kezelés szükséges: elektrolitokat tartalmazó intravénás folyadék, gyógyszeres kezelés, mely során a vízmérgezés tüneteit (fejfájás, hányás, stb) kezelik; hormon injekciók (pl. Addison-kór esetén).

Hogyan előzheti meg a vízmérgezés kialakulását?
Edzés közben elektrolitokkal dúsított sportitalt fogyasszon! Testedzés alatt csak annyi vizet igyon, amennyit elveszít az izzadással. Soha nem szabad óránként 8 dl folyadéknál többet fogyasztani testedzés során! A víz elengedhetetlenül fontos a szervezet egészségesen tartásához, ezért figyeljen arra, hogy meglegyen a szükséges napi folyadékbevitel, ám ne vigye túlzásba!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.