A füves cigi és a szklerózis multiplex

A marihuána serkenti a mentális hanyatlást szklerózis multiplexes betegekben.

A Torontói Egyetem munkatársainak vizsgálata szerint az autoimmun hátterű szklerózis multiplexben szenvedők esetén a rendszeres marihuánahasználat rontja a pszichológiai tesztek eredményét. Ugyan sok amerikai államban legalizálták az orvosi marihuánát, azonban Dr. Anthony Feinstein és munkatársai szerint a szklerózis multiplexes betegeknek kétszer is meg kell gondolni a használatot. Ezek a betegek eleve károsodott kognitív készséggel rendelkeznek, és a drog csak fokozza a problémát.

Sok krónikus betegségben szenvedő használ marihuánát, annak reményében, hogy enyhítsék tüneteiket. A statisztikák szerint jelenleg az Egyesült Államokban 400 ezer szklerózis multiplexben szenvedő beteg él, akiknek mintegy hatoda szív marihuánát rendszeresen.

marihuana8

Őket illetően átfogó adattal nem rendelkezünk, azonban Feinsteinék munkájuk során 25 beteget teszteltek, egyik részük rendszeresen fogyasztott marihuánát (többségük naponta), a másik részük pedig nem használt drogot.

A pszichológiai tesztek a marihuánahasználók mintegy kétharmadánál mutattak kognitív károsodást, ami a beszéd lassulásában, és a verbális memória romlásában nyilvánult meg. Ezzel szemben a drogot nem fogyasztó csoport tagjainak csak mintegy harmadánál jelentkeztek tünetek. A Neurology március 28-i számában megjelent tanulmány megállapította továbbá, hogy ez a hatás más tényezőktől (például alkoholfogyasztás, gyógyszerszedés) független volt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.