Nem mindegy, hogy megfázás vagy allergia

A szénanátha kezelésére szolgáló gyógyszerek támogatása évről évre csökken, ezzel párhuzamosan egyre több gyógyszer válik vény nélkül elérhetővé.

Ez a felhasználói szokások megváltozásához vezet. A betegek kénytelenek saját maguk ? jobb esetben a gyógyszerész segítségével ? dönteni a terápiáról. Többségük csak abban az esetben keresi fel orvosát, ha az ?öngyógyszerezés? nem hozta meg a várt eredményt. Ha viszont a patikában maguk válogatnak például az allergiás orrdugulást enyhítő készítmények között, nagyon melléfoghatnak.

Háziorvos teszt

Háziorvos teszt

Az allergia összetett folyamat – mondja  Dr. Nékám Kristóf  a Budai Irgalmasrendi Kórház Allergológiai és Immunológiai Osztályának vezetője. Kívülről csak az látható, hogy allergiaszezonban a szénanáthás orra folyik, a szeme viszket, köhög, tüsszög.  A panaszokat kiváltó felsőlégúti gyulladás azonban egész évben ott van a háttérben.

Ezért korántsem mindegy, hogy a tünetek fellángolásakor ? amennyiben nem orvoshoz mennek, hanem a patikában vény nélkül vásárolnak – milyen orrspray-t választanak a betegek. Olyat-e, amelyik csak a megfázásos tüneteket (orrfolyás, orrdugulás) orvosolja, de tartós használata az orrnyálkahártya károsodásához is vezethet, vagy pedig olyat, amelyik magát az allergiát is visszaszorítja és akár fél éven át biztonságosan használható?7584Amennyiben magunk választunk ? szerencsésebb esetben a gyógyszerésszel konzultálva -, feltétlenül tisztában kell lennünk azzal, hogy mi okozza orrdugulásunkat: megfázás vagy allergia? Az orrspray-k közül a hazai gyógyszertárakban leggyakrabban vásárolt ún. nyálkahártya-lohasztó orrcseppek/orrspay-k ugyanis csak az orrdugulást/orrfolyást orvosolják megfelelően. Az igaz, hogy ennek az érösszehúzódást kiváltó készítménynek a hatására az allergiás beteg hasonló tünetei is perceken belül javulnak.

A megduzzadt nyálkahártya vastagsága és vele az ott felgyülemlett váladék mennyisége az ő esetükben is csökken; a beteg máris kap levegőt és az orrát sem kell állandóan fújnia. Mégis, ezt az orrsprayt allergia kezelésére tartósan semmiképpen nem szabad használni! Magát az allergiás folyamatot ugyanis nem gátolja, mert a gyulladásban szerepet játszó hisztamin receptorokra nem hat. Ezért a szénanátha egyéb tüneteit, a viszketést és a tüsszögést sem enyhíti. Ráadásul a megengedett 3-5-14 naptól eltérő, hosszú távú alkalmazása tönkreteheti az orrnyálkahártyát, és állandó, igen nehezen kezelhető orrfolyást idézhet elő.

Az  igazi allergia elleni orrspray-k közül a  szteroid tartalmú készítmények mind vénykötelesek és csak a középsúlyos-súlyos allergiás tünetek esetén alkalmazhatók. Csak a tüneteket nyomják el, az allergia kialakulásáért felelős receptorokra nem hatnak.7585A kromoglikátantihisztamin tartalmú gyógyszerek ? tabletta, orrspray (szükség esetén szemcsepp) ? jelentik. Ezek, a pollenek által kiváltott reakció gátlásával, a szénanátha minden tünetét megszüntetik: átjárhatóvá teszik az orrjáratokat, csökkentik a váladékképződést, a viszketést és a tüsszögést is.

Az orrspray-nek vannak bizonyos előnyei a tablettával szemben: a nyálkahártyán keresztül nagyon gyorsan, akár 15 percen belül hat, és alkalmazása bármikor elkezdhető vagy felfüggeszthető (esős időszakban pl. nem kell használni, hiszen a pollenmennyiség lecsökken), továbbá naponta 2×1-1 befúvással elérhető a kellő hatás,  az egész szervezet megterhelése nélkül.

Akár 6 hónapon át is alkalmazható a nyálkahártya károsodásának veszélye nélkül – ellentétben a rövid használati idejű nyálkahártya-lohasztó szerekkel! tartalmúak pedig, bár van gyulladáscsökkentő hatásuk, önmagukban nem alkalmasak az akut rhinitis tüneteinek gyógyítására, mert hatásuk csak nagyon lassan alakul ki. A szénanátha kezelésének alapját az allergia bármely súlyossági fokában alkalmazható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.