Immunterápia – viszlát poratka allergia

Az immunterápia gyermekeknél már három év alatt eredményesen alkalmazható a poratka által okozott allergiás, asztmás tünetek ellen.

Sziszüphosz nyomában

A poratka allergiát valójában nem a szabad szemmel is jól látható, a lakásban megjelenő természetes porréteg okozza, hanem egy apró élőlény, a háziporatka mikroszkópikus méretűre feltöredezett, levegőben szálló beszáradt széklete.

Ez az, ami az allergiás tüneteket kiváltja, hatására tüsszögés, orrdugulás, szemviszketés jelentkezhet – magyarázza dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. Az arra érzékenyeknél a poratka asztmát is okozhat, de bőrtünetek – vörösség, viszketés, kiütések – is jelentkezhetnek.

A panaszok a téli időszakban felerősödnek egyrészt, mert több időt töltünk a lakásban, másrészt a fűtési szezonban magasabb belső páratartalom is kedvező feltételeket biztosít az atkák elszaporodásához. A poratka elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, így legnagyobb mennyiségben az ágyban, szőnyegeken, plüssállatokon, kárpitozott bútorokon található.

poratka2

A teljes elimináció valóban sziszifuszi munka, a poratka eltávolítása a beteg lakókörnyezetében lehetetlen feladatnak tűnhet, s a folytonos takarítás, porszívózás is szélmalomharc csupán.

Tartós megoldás

Az immunterápia lényege, hogy a kezelés során a beteg a tüneteit okozó allergén tisztított kivonatát kapja, szigorúan szabályozott dózisban. A 3-5 éven át tartó terápia során a beteg szervezete így folyamatosan hozzászokik a korábban tüneteket okozó allergénhez és végül megtanulja panaszok nélkül elviselni azt.

A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az őszi-téli időszakban, az átlagosnál gyakoribb és alaposabb takarítás nélkül sem jelentkeznek majd a tünetek. Nem okoz gondot, ha a nyaralás alatt padlószőnyeggel borított a szoba és a lakberendezés során sem kell kizárólag a könnyű tisztíthatóság alapján válogatnunk a bútorok közül.

Az életminőségen túl az immunterápia a betegek egészségében is számottevő javulást eredményez. A tünetek megszűnése mellett a kezelés meggátolja a további allergiák kialakulását és megelőzi az allergiák szövődményeként gyakran jelentkező asztmát is.

natha%252844%25294

Rövidebb kezelés, hosszútávú előnyökkel

Az Akadémia kiadásában megjelenő tudományos folyóirat, az Annals of Allergy, Asthma and Immunology októberi számában közölt kutatás alapján a háziporatka allergiás gyermekek körében az immunterápia – az ajánlott 3-5 éves időtartammal szemben – már 3 év alatt eredményesen alkalmazható.

A vizsgált asztmás gyermekek ötven százalékánál az immunterápiás kezelés harmadik évében jelentős mértékben csökkent, vagy szükségtelenné vált a kiegészítő gyógyszerek alkalmazása. Az immunterápiás kezeléssel elért javulás hosszú távon meghatározza a beteg életét, a kezelés segítségével 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

Amint a frissen közölt eredmények is bizonyítják, az immunterápia gyermekek esetében is hatékony eszköz az allergiás, asztmás tünetek kezelésében.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.