Fogtömés is okozhat szájüregi allergiát!

A szájüregben, vagy az ajkak környékén jelentkező allergiás tünetek kevésbé ismert kiváltó okait vesszük sorra.

Milyen ételeket kerüljön, ha pollenallergiás?
Kémiai szerkezetük hasonlósága miatt bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami allergiás tünetek megjelenését eredményezheti. Ezt a jelenséget keresztallergiának nevezzük. A keresztallergiák a kiváltói az orális allergia szindróma kialakulásának, melynek során az allergiás válasz először a szájüregben lép fel: kellemetlen viszketés alakul ki, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán anafilaxia is előfordul. Parlagfű allergiásoknak a görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom és uborka fogyasztása okozhat gondokat.

pollen24

A tüneteket okozó ételek kerülése helyett jelenthet megoldást az immunterápia. A módszer hatékonyan alkalmazható mind az allergiás, mind pedig az orális allergia szindróma tüneteinek kezelésében. A kezelést az allergén növény pollenszórása előtt 2-4 hónappal szükséges megkezdeni.

Kozmetikumok, fogkrém, ételadalék
Főként az ajkak-, torok- és szájszárazság formájában megnyilvánuló allergiás tünetek okozója lehet a fogkrém, az ajakápoló, rúzs, szájfény egyik, vagy több összetevője. A tünetek az ajkak környékén és az orr körüli területen is jelentkezhetnek: kiütések, pattanásra emlékeztető dudorok, apró sebek, a szájszélek berepedezése okozhatnak panaszt. A kiváltó ok a termékekben felhasznált adalék-, vagy ízesítő anyag: borsmenta, fodormenta, fahéj, de sok esetben a fluorid a felelős a tünetek megjelenéséért. A kozmetikumok szintén hasonló panaszokat okozhatnak. A sminkszerekben található összetevők, színezőanyagok, de a rúzstok fémtartalma, vagy a gyöngyházfényt eredményező bizmut miatt is megjelenhetnek a tünetek.
Panaszok esetén javasolt allergia vizsgálatot végeztetni, így a felelős könnyen beazonosítható.

Fogászati kezelés után jelentkező allergiás tünetek
A fogászati allergiákat két csoportba soroljuk: a kezelés során azonnal, vagy nagyon rövid időn belül fellépő reakciók, illetve a késői, több hét, hónap vagy akár év múlva megjelenő allergiák. A rövid időn belül jelentkező allergiás reakció jellemző tünete a beavatkozás helyén, vagy közvetlen környezetében kialakult vizenyő. Ezeket elsősorban helyi érzéstelenítők, fertőtlenítők, helyi kezeléshez használatos szerek, vagy fényre kötő tömőanyagok is kiválthatják.  A késői allergiás reakciók okozói döntően a fémek, elsősorban nikkel, de lehet króm, kobalt, arany, réz, ritkán titán, és a már ritkán használt amalgám és higany is. Az előző csoportban említett fényre kötő tömőanyagok okozhatnak késői allergiás reakciót is. A tünetek ez esetben a szájban elhúzódóan jelenlévő sebek, fekélyszerű elváltozások, más esetben – igen gyakran – tartósan fennálló égő, csípő érzés formájában jelentkeznek.

fogorvos2

A panaszokat rendszerint az őket kiváltó pótlás vagy tömés eltávolítása teljesen megszünteti. A tüneteket kiváltó okok epicutan (rátevéses) teszt elvégzésével vizsgálhatók – mondja a Budai Allergiaközpont főorvosa. A teszt elvégzése során a beteg tünetmentes hát bőrére készen kapható kamrás tapaszok segítségével a vizsgálandó anyagokat felragasztjuk. A leolvasás a felhelyezést követő 24., 48.,  72, 96. órában és 7 nap múlva történik.

Forrás: