Anafilaxia

Az anafilaxia nevű betegség oka egyelőre ismeretlen, de annyi bizonyos, hogy olyanoknál fordul elő, akik allergiások valamire.

A leggyakoribb allergiát okozó ételek a mogyoró-, mandula-, és diófélék, de halra, tengeri herkentyűkre, tojásra vagy tejre is sokan érzékenyek. Az élelmiszerek mellett veszélyes lehet még egyesekre a méh- vagy darázscsípés is, de van, akinél a latex anyaga vagy valamilyen antibiotikum vált ki allergiás reakciót.

Az is gyakori, hogy az anafilaxia csak bizonyos körülmények között jelentkezik, például, ha az illető fizikai igénybevételnek volt kitéve, és utána evett valamilyen allergiát okozó élelmiszert. A leggyakoribb tünetek, hogy az adott terület – ételallergia esetén ez a torok, száj, csípés esetén pedig a csípés környéke – bedagad, erősen viszket, és bepirosodik. Általában pillanatokon belül jelentkezik az allergiás tünet, és gyakran jár együtt a vérnyomás hirtelen leesésével, sőt ájulással is.

Az anafilaxiás roham azonnali ellátást igényel. Ilyenkor egy adag adrenalininjekcióval megemelik a beteg vérnyomását, megkönnyítik a légzését és lelohasztják a daganatot. A sürgősségi ellátás után mindenképpen el kell menni egy komolyabb kivizsgálásra is, mert lehet, hogy – miután az adrenalin kiürül a szervezetből – további kezelésekre is szükség lesz.

shutterstock_8616649

Aki már tudja magáról, hogy hajlamos az anafilaxiára, tehet bizonyos megelőző intézkedéseket, hogy elkerülje a bajt. Természetesen kerülni kell minden olyan élelmiszert vagy egyéb dolgot, amiről tudja az illető, hogy allergiás reakciót okozhat, továbbá legyen mindig kéznél egy automata adrenalininjekció, az allergia elleni gyógyszerek, illetve fontos, hogy a betegek tájékoztassák környezetüket állapotukról, esetleg hordhatnak olyan karkötőt vagy nyakláncot, amely az orvosi személyzet számára fontos információkat tartalmaz.

Ha a jelenlétünkben alakul ki valakinél anafilaxiás roham, fontos tudni, hogyan segíthetünk a szakszerű segítség megérkezéséig. Ha a beteg eszméleténél van, ültessük fel, ám ha nagyon leesett a vérnyomása, jobb ha fekszik és a lábát feltámasztjuk. Az eszméletlen betegnek ellenőrizni kell a légútjait, és stabil oldalfekvésbe kell helyezni. Szükség esetén segítsünk az illetőnek beadni az adrenalininjekcióját, de mindenképp értesítsük a mentőket is.

Forrás: