Koraszüléshez vezethet a trombózishajlam

A genetikailag fokozott trombózishajlam, azaz a trombofília kapcsán a legtöbben a mélyvénás trombózistól és a tüdőembóliától tartanak, ám valós veszély az állapottal küzdőknek a koraszülés is. Hogy miként függ össze a vérrögképződés az idő előtti szüléssel, arról prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

A koraszülés veszélyei

A koraszülés elkerülésére és a koraszülött csecsemők egészségének megőrzésére, illetve visszanyerésére az egész világon nagy figyelmet fordítanak, hiszen a 36-37.hét előtt született és a 2500 g súly alatti csecsemőkre –és szüleikre- igen kemény megpróbáltatások várnak. Minél korábban jön világra egy gyermek, annál kisebb az esélye az életben maradásra és az egészséges életre, ezért igényelnek speciális ellátást. A legnagyobb veszélyei a koraszülésnek az, hogy még nincs fejlett hőháztartásuk, májműködésük, keringési rendszerük, tüdejük éretlen, légzészavarok léphetnek fel, idegrendszeri károsodást szenvedhetnek, valamint sokkal könnyebben kapnak el a csecsemők különböző fertőzéseket, melyek az immunrendszer gyengesége miatt igen veszélyesek. Sajnos a felsorolás közel sem teljes, hiszen ezeken kívül számtalan veszéllyel kell még szembenézni.

A koraszülés mellett a legnagyobb veszély még az intrauterin (méhen belüli) retardatio (növekedési elmaradás), az un. Antifoszfolipid szindróma (amikor az anya immunrendszeres az alvadáshoz szükséges foszfolipidek ellen termel ellenanyagot), a Lupus antikoaguláns jelenléte, a HELLP szindróma (ez az un. toxémia nagyon súlyos formája) stb. E betegségek mindegyike a terhesség alatt alvadásgátló profilaxist, azaz megelőzést igényel, és a kismamának a terhespatológus gondozására van szüksége, ami a szülészet egy speciális, nagy szakmai tudást és tapasztalatot igénylő területe- teszi hozzá prof. Blaskó György.

koraszulott

Legjobb megelőzni a bajt

A veszélyek miatt igen fontos, hogy nagy figyelmet fordítsunk a megelőzésre. Koraszüléshez vezethet ugyanis többek között a kismama nem megfelelő életmódja (pl. dohányzás, alkohol), a magas vérnyomás, cukorbetegség, túlsúly, különböző fertőzések vagy akár a trombofília is. Az egyik örökletes trombózishajlam, az V Factor Leiden mutációja a tanulmányok szerint ugyanis megnöveli a koraszülés esélyét, különösen a 32. hét után.

A terhesség már alapból megnöveli a vérrögök kialakulásának esélyét, így ha mellé trombofília (koraszülést a trombofíliák közül tanulmányok szerint általában a Leiden mutáció okoz), vagy Antifoszfolipid szindróma társul, akkor még könnyebben keletkeznek thrombusok. Ezek nem csupán a végtagok mélyen fekvő vénáiban keletkezhetnek, hanem a placenta ereiben is, ráadásul, ha bizonyos okok miatt idő előtt, fokozottan el kezd öregedni, akkor az itt lévő erek könnyen betrombotizálhatnak – magyarázza prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája

Vérvétellel a biztonságos várandósságért

Amennyiben volt már koraszülése, trombózisa, esetleg valamelyik közeli családtagjánál előfordult már thromboembóliás esemény (pl. mélyvénás trombózis, tüdőembólia), érdemes vérvétellel megbizonyosodnia arról, hogy nincs-e esetleg valamilyen genetikai mutációja, mely fokozza a vérrögképződést. Amennyiben van, akkor a kezelőorvos a terhesség során LMWH (alacsony dózisú heparin) injekciót írhat elő, mivel az lényegesen csökkenti mind a mélyvénás trombózis, mind a thrombusok miatt fellépő koraszülés esélyét.

Forrás: Trombózisközpont