Könnyű málnás receptek

Frissen szemezgetve a legfinomabb a málna, de ha több termett, mint amennyit megehetnénk, gyorsan ki kell találnunk vele valamit. Könnyű, nyári recepteket ajánlunk!

Mire jó a málna?

Azon felül, hogy roppant finom, a málna előnyösen befolyásolja a bélműködést, amely rendkívül magas rosttartalmának köszönhető. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a ma egyre gyakoribb vastagbélrák kialakulásának kockázata. Gyümölcsében magas a C- és E-vitamin koncentráció, ennek köszönhetően jelentős antioxidáns, előnyösen hat a szív- és érrendszer megfelelő működésére. A népi orvoslás szerint a málna fogyasztásával megelőzhető a hólyaggyulladás és a vesekő, sőt, segít szagtalanítani a bűzös vizeletet.

málna

Málnás túrókrém

Hozzávalók: 50 dkg málna, 30 dkg túró, 4 ek méz, 1 tojás

A málnát megtisztítjuk, szitán áttörjük. A tojássárgáját, mézet és a málnavelőt összekeverjük, hozzáadjuk az apróra morzsolt túrót, majd a masszát habosra vert tojásfehérjével lazítjuk. Kész is a nyár délutáni könnyű és egészséges desszertünk.

Málnaszörp Horváth Rozi módra

Hozzávalók: 1 kg málna, 6 dl víz, 1/2 tk szalicil, 1 kk borkősav

Porcelántálban összeöntjük és összetörjük a málnát a vízzel és a tartósítószerrel, majd tiszta tüllzacskóba merjük a masszát, felakasztjuk és állni hagyjuk 12 órán keresztül, hogy magától kicsepegjen. Hiába szeretnénk, nyomkodni sajnos nem szabad. A lecsepegett folyadék súlyával egyenlő cukrot adunk hozzá, amit kevergetve feloldunk benne. Másnap szalicilos vízzel kiforrázott üvegekbe töltjük, majd légmentesen bedugaszoljuk.

4 könnyű málnás recept

Meggy-málna dzsem

Ha valaki kísérletezni szeretne különböző gyümölcskombinációkban eltett lekvárokkal, a meggy-málna összetételt jó szívvel ajánlhatjuk. Nem is kell 1:1 arányban keverni a gyümölcsöket, másfél kiló magozott meggyhez elég, ha egy kis tálkányi málnát keverünk, máris meghatározó ízzel gazdagítja lekvárunkat. Dzsem fix porral főzve kevesebb cukorral készíthető, sőt a főzési idő is nagyban lerövidül.

4 könnyű málnás recept

Málnás tiramisu

Hozzávalók: 50 dkg fagyasztott málna, 1 doboz (25 dkg) mascarpone sajt, 1 citrom, 30 dkg cukor, 3 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag babapiskóta

A málnát tegyünk egy tálba, várjuk meg míg kiolvad. Ízesítsük cukorral, citromlével és vaníliás cukorral. Turmixoljuk, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba.Egy másik keverőtálba tegyük a mascarpone sajtot (érdemes elolvasni a doboz tetején lévő receptet, hogy mennyi cukrot ajánl hozzá!), adjunk hozzá ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot valamint 3 tojássárgát. Keverjük jól össze. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, és azt is óvatosan keverjük a sajtos masszához.A babapiskótákat mártogassunk bele a málnaszószba, tegyük egy üvegtál aljára, majd egy réteg sajtkrémmel fedjük be. Utána ismét málnás babapiskóta kerül, és a végén sajtkrémmel fejezzük be.Tegyük hűtőbe a sütit legalább fél napra, hogy a piskóta jól átázzon. Tálaláskor nyakon önthetjük a maradék málnaszósszal.

Készíthetjük tiramisu alapporból is, a dobozra írt recept alapján, ekkor kávé helyett málnaszószba kell mártani a piskótákat. Ügyeljünk arra, hogy bemártáskor minél több málnaszósz maradjon a babapiskóta felületén.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.