Koncentráció az osztályteremben

Egyre gyakrabban látni az iskolákban – nem hazánkban (a szerk.) – fültokot viselő gyermekeket. Nem olyan fülhallgatóra gondolunk, amellyel zenét hallgatnak, hanem speciális hallásvédő eszközre. A gyerekek jobban tudnak koncentrálni, ha nincs zavaró háttérzaj. A kutatások szerint, így javul a tanulmányi teljesítményük is. Amely iskolákban bevetik ezt a módszert, fantasztikus eredményeket mutatnak fel a diákok, ezért egyre több szülő vásárol gyermekének fültokot.

Figyelmetlen nebulók

Egyes gyermekek figyelmét nehezebb lekötni. Néhányuknál már diagnosztizálták az ADHD-t (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) vagy ADD-t (figyelemhiányos zavar). Az ADD-ben szenvedőknek problémát okoz a koncentráció. A diákok között ráadásul hiperaktív gyerekek is vannak. Úgy tűnik, hogy egyre több gyermeknek vannak problémái a koncentrációval. Nem olyan meglepő tehát, hogy vannak, akiket letérít a tanulás mezsgyéjéről az osztályban őket körülvevő történések. Ezen túlmenően, sokféle tanítási módszer létezik. Van, hogy a tanulók önálló feladatot kapnak, eközben van, akinek segít a tanár. Van olyan, aki elmerül az olvasásban, míg mások csoportban dolgoznak. Néha számítógépet is használnak, valamint sok iskolában már interaktív táblával dolgoznak. Ez a sok tényező együttesen bizony komoly figyelemelterelő hadműveletté alakulhat az osztályteremben.

Elfoglaltak az iskolán kívül

A nehezebb koncentráláshoz az iskolában hozzájárul a délutáni elfoglaltság is. Sok gyerek későn fekszik le, mert suli után még találkoznak valahol a barátaikkal. A tanárok arról számolnak be, hogy emiatt egyre több diákon láthatóak a fáradtság jelei manapság. Ez összefügg a koncentráció hiányával. Másrészt, vannak olyan gyerekek, akik órákat töltenek játékgépek előtt, vagy folyamatosan az okostelefonjaikkal játszanak. Ezek a dolgok stimulálják az agyukat, és túl sok energiát vesznek el tőlük, ezért nem tudnak nyugodtan ülni az órákon. Ha a tanítást aktív játékkal és a mozgással kombináljuk, az gyakran jól működhet, de vannak olyan gyerekek, akik feszültek és idegesek. Rajtuk nem segít a dinamikus megközelítés tanítás közben. Számukra a fülvédő egy jó megoldás.

iskolakezdesi tamogatas

Kényszer vagy szórakozás

Egyetlen gyermeknek sem végtelen a figyelme, de nagy különbség van a kényszerített koncentráció között és aközött, ami érdekli őket. Órákig képesek számítógépes játékokat űzni, vagy ugróiskolázni, akár kézműves foglalkozáson részt venni, mert ezek olyan dolgok, amiket szívesen, önként választanak, viszont ha a tanár bíz rájuk egy feladatot, amit meg kell csinálni, az már egészen más tészta. A hatéves gyerekek átlagosan tíz percet tudnak egyszerre összpontosítani. A tíz évesek vagy náluk idősebbeknél ez az idő húsz percre nő. A tizenhárom éves vagy afölötti generáció már képes harminc percig folyamatosan koncentrálni. Fültok viselésével növelhető a koncentráció.

Forrás: Minden, ami hallás