Koktélt a méregtelenítéshez? Igen: zöldségeset!

Nemcsak a méregtelenítő kúrák alkalmával érdemes elkortyolgatni egy-egy hasznos zöldségkoktélt – akár naponta is ihatunk belőle!

Nincs is talán jobb módszer szervezetünk egészségesen tartására, mint ha a rendszeres mozgás és mértéktartó étkezés mellett gyakori zöldség-, illetve gyümölcskoktélokkal viszünk vitamint és hasznos anyagokat bele. Érdemes napi gyakorlattá tenni, határozottan fittebbnek érezzük majd magunkat.

italok

A zöldségek és a gyümölcsök nyersen a leghatékonyabbak. Ilyen formában őrzik meg leginkább vitamin-, ásványi anyag és enzim tartalmukat. A nem ritkán tartósítószerrel ellátott, készen kapható natúr levek helyett készítsünk otthon hasznos koktélokat.

Fel leszünk vértezve a kimerültség és a betegségek ellen is, ha naponta öt alkalommal frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglé elfogyasztását iktatjuk be az étkezéseink közé. Fokozzák az anyagcserét, a bélmozgást, és biztosítják akár a napi egy liter folyadékbevitelt is.

A változatosabb koktélokban többféle zöldség és gyümölcs szerepel, melyeket centrifugával, turmixgéppel pépesíthetünk, keverhetünk össze, így lesz belőle könnyen fogyasztható ital. Vagdossuk fel apró darabokra a hozzávalókat, és rakjuk a turmixolóba, ha pedig kevésbé tartalmaz levet a gyümölcs vagy a zöldség, vizet is keverjünk hozzá.

A zöldségek leve önmagában nem túl finom. Keverjük össze bátran gyümölcslével. A koktélokba olykor sót, mézet, cukrot vagy fűszernövényeket is raknak. Ezt mindenki tegye ízlése szerint.

zöldség-gyümölcs1000

A legjobb koktélok

Répalé, több változatban

Népszerűség szempontjából élen jár a sárgarépás koktélok. A répa levét zellerrel és egy kis almalével, citromlével keverhetjük. Feldob, ha gyengének érezzük magunkat, és vérproblémák esetén is segítséget jelent.

A sárgarépa leve szabályozza a vérnyomást, segíti az emésztést, tisztítja a vesét, erősíti a májat és a beleket. A szem és a fogak is egészségesebbekké válnak tőle.

Keverhetjük a répát céklával. Tegyünk a turmixolóba egyforma mennyiségű répa- és céklalevet. Citromlé ebbe is kerülhet, ahogy egy kis bors is. A cékla is tisztító hatású. A koktél remek máj- és vesetisztító, menstruációs panaszokon is segít. Különösen jóízű a koktél, ha a répát naranccsal és zöldcitrommal vegyítjük.

A sárgarépát uborkalével, petrezselyemmel is kombinálhatjuk. Az uborka jó vízhajtó, magas- és alacsony vérnyomásra is hasznos, bőrbetegségekre is alkalmazzák. Jól kezelhető vele a fogínybetegség. Ha az uborkás répalét céklával is keverjük, a köveket is sikeresen kihajthatja a szervezetből.

Zöldségkoktélok különféle bajokra

Nyugtató zöldségkoktél készíthető ugyancsak a sárgarépa felhasználásával. Kell hozzá két paradicsom, két fokhagymagerezd, két brokkolirózsa és egy két centis gyömbérgyökér is.

paraicsomle1000

Rendszeresen igyuk menstruációs panaszok ellen a répa, kisebb hagyma, egy gerezd fokhagyma, és egy alma felhasználásával készült koktélt. A hormonháztartást egyensúlyozza ki, ezáltal a görcsök is csökkennek.

Az ellenállóképességet fokozza a két paradicsom, két sárgabarack, egy grépfrút és egy csokor petrezselyem felhasználásával készült koktél, melyet érdemes minden étkezéshez fogyasztani.

Ötletes  variációk az egészségért

A választható és összeturmixolható zöldségek tárháza igen nagy, a variációknak csak a fantázia szab határt. Készíthetünk leveket szezonális zöldségekből, gyümölcsökből. Így például, ha szeretjük, akár spenótból, sóskából, kelkáposztából is készülhetnek.

Talán furcsának hangzik, de jóízű és egészséges a barackos spenótos, az almás-spenótos, a kelkáposztával és körtével készült, a banános-pitypangos, banános-kelkáposztás változat is. Kipróbálhatjuk a káposztát almával keverni. Számos variációt készíthetünk, a papaya, a datolya, a mangó, eper, ananász is remek alkotóeleme lehet a gyorsan elkészíthető és frissítő koktéloknak.

A legjobbak azok a koktélok, melyekben 60 százalék a gyümölcs, és 40 a zöldség, mert így elsősorban az édes íz lesz domináns. A zöld levelek miatt azonban érezni a pikáns ízt is. Természetesen mindig magozzuk ki őket és szedjük le a héját azoknak a hozzávalóknak, melyeket össze szeretnénk turmixolni.

Fontos tudni, hogy az elkészített leveket azonnal fogyasszuk el, mert ha sokáig hagyjuk állni, lecsökken a vitamintartalmuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index