Szivacstökből tök jó szivacs

Ki tud saját szivacsot készíteni? Mindenki, aki kipróbálja a szivacstök-termesztést és ki tudja várni, amíg a tök szivaccsá szárad. Akár kezdhetjük is! 

A hidegben legkönnyebben kezünk és lábunk fagyhat át, néha még a meleg kesztyű sem nyújt elég védelmet. Kiszárad, felrepedezik bőrünk. A bőr ápolását legjobb, ha egy alapos masszázzsal kezdjük, ami felpezsdíti a vérkeringésünket és javítja bőrünk anyagcseréjét. Ehhez a legalkalmasabb hozzávaló a szivacstök szárított termése (a szivacs), amit akár magunk is termeszthetünk. Használhatjuk fürdés előtt szárazon is, de kímélőbb, ha fürdés közben, alulról felfele haladva, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át vele a testünket. 

A kúszó töknövény 

luffa (1)

A hengeres szivacstök vagy luffatök (Luffa aegyptica, syn. Luffa cylindrica) Ázsiából származó, 2-3 méteresre is megnövő kúszónövény, a honos tökféléink rokona. Levelei serteszőrösek, virágai sárgák, hasonlóan a többi kabakoshoz. Különbség a termésében, illetve felhasználásában van: a tökök éretten étkezésre alkalmatlanok.

A termés formája hengeres, kissé bordázott, a szár felé kissé keskenyedő. Héja éretlenül zöld, megérve barnássárga és száraz lesz. A héj alatt a termés belseje rostos, szivacsszerű, ebből készíthető az első osztályú fürdő- vagy masszázsszivacs. A zsenge, zöld gyümölcsök ehetők, a cukkínihez hasonlóan ezerféleképp elkészíthetők. 

Kerítés mellett, de akár az erkélyen is 

luffa

Fagyérzékeny növény, termése csak meleg helyen érik be, szabadföldi ültetését ezért csak a fagyok elmúltával kezdhetjük. Magjait májusban kell elvetnünk, fészkenként 3-4 darabot szórjunk 3-4 cm mélyre. Üvegházban, verandán persze próbálkozhatunk palántaneveléssel is, amit május közepén-végén ültethetünk ki végleges helyére. Neveléséhez támaszték szükséges, ami lehet kerítés, vagy pergola is. Térelválasztóként is ültethető, virága és termése révén dekoratív dísznövény. Középkötött vagy laza, tápdús talajt igényel. Virágzásakor és terméséréskor bőséges öntözést igényel. 

Hogy lesz a tökből szivacs? 

A termést ősszel a fagyok előtt, kocsánnyal együtt szedjük, és szellős helyen, felfüggesztve szárítsuk tovább. 

Virágja

A tökök teljes kiszáradása után a külső, bőrszerű héj eltávolítható, a termés alakját megtartva előtűnik a rostok világosbarna szövedéke. Ahhoz, hogy feldolgozható alapterméket nyerjünk, először a termést áztatnunk kell pár napig, utána hámozzuk meg, a magokat is szedjük ki. Majd tiszta, bő vízben addig mossuk, amíg csak a rosthálózat, vagyis a *** marad. Ezután szárítsuk ki a napon. 

Nem csak fürdéshez! 

Használható a háztartásban is asztaltakarításhoz, konyhai és fürdőszoba-tartozékok tisztításához. A különböző formájú és sűrűségű szivacsból festve, lakkozva dísztárgyak is készíthetők. Tömítőanyagként matracok és nyergek töltőanyagaként is alkalmazzák. 

A szépségipar nem csak szivacsként kínálja, kapható luffa rostokat tartalmazó szappan, tusfürdő, testradír és a természetbarát anyagok hívei számára még papucs is készül belőle. 

edenkert.hu

Forrás: