Rózsavíz házilag

A legfinomabb illatú ital a rózsavíz, amit könnyen elkészíthetünk a saját konyhánkban is. Nézzük milyen a csináld magad rózsavíz!

A rózsavíz nem csak a kozmetikumok, de a sütemények, italok kellemes hozzávalója lehet. A neve alapján nem nehéz kitalálni, melyik virág szirmai szükségesek elkészítéséhez. A bioboltokban könnyen beszerezhető, de emellett saját otthonunkban is egyszerűen készíthető el a különleges nedű.

rozsa

Mire jó a rózsavíz?

Citrom és cukor hozzáadásával rózsa limonádé készíthető, ami hűtve fogyasztva kellemesen üdítő a nyári melegben. Bőrnyugtató, hidratáló hatásának köszönhetően a fürdővízbe, vagy a házilag készített krémekbe szintén felhasználható. Emellett a pudingok, sütemények hozzávalójaként igazán kellemes, különleges ízvilág nyerhető a rózsavíz adagolásával.

Elkészítése

Fontos, hogy a főzethez kizárólag vegyszermenetes rózsák szirmait használjuk fel, mivel a forralás után a káros anyagok is kioldódnak, melyek a használat során egészségünkre ártalmasakká válhatnak. A rózsavíz elkészítéséhez a virág szirmaira van szükség. Miután hideg vízzel alaposan átöblítettük, feltesszük forralni. Ehhez éppen annyi vizet öntsünk a szirmokra, hogy fedve legyen valamennyi. Miután felforrt, várjuk meg, hogy kihűljön a főzet. Ezt követően a hozzáadott anyagoktól függően eltérően használható fel a rózsavíz.

rozsaviz

Házi patika

Azok, akik nem szívesen kúrálják magukat gyógyszerekkel, ehelyett a természetes gyógymódokat részesítik előnyben, talán tudják, hogy a rózsaszirom csersavtartalmának köszönhetően megfelelő gyógyír mandulagyulladásra és bélhurutra egyaránt. Tehát, ha van a kertben néhány szál rózsa, ajánlott rózsavizet készíteni és kihasználni kellemes tulajdonságait.

Forrás:


2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.