Ötletbörze órakészítéshez

Órát mi is készíthetünk otthonunkban saját kezűleg. Ehhez csak egy kis kézügyesség, néhány ötlet, és pár kreatív alapanyag szükséges. Jó kis elfoglaltság lehet, akár az egész család számára.

Az óra elengedhetetlen eleme egy lakásnak. Általában minden szobába elhelyezünk egyet, mely mutatja az idő múlását. Hogyha nem vagyunk megelégedve az üzletek kínálatával, vagy személyesebb időmérőt szeretnénk, akkor saját magunk is készíthetünk egyet. Ezt a megoldást választva álmaink óráját is megalkothatjuk. Nem mellesleg ajándéknak sem utolsó egy ilyen darab.

Felszerelés

Egy óra elkészítéséhez jó, ha van egy kis kézügyességünk. A kellő szabadidő is elengedhetetlen, ami persze az adott feladat bonyolultságától és időigényességétől is függ. Egy óraszerkezetre is mindenképpen szükségünk lesz, melyet bármelyik nagyobb hobbiboltban beszerezhetünk. Mutatónak választhatunk egyszerűt, díszeset vagy esetleg antik, régies darabot.

Egy óralap sem árt, melyre dolgozhatunk. Ez gyakran egy falap, amely lehet kerek, négyzet alakú, ovális vagy valamilyen különleges formájú. Abban az esetben, ha nem szeretnénk a boltban megvenni és van fölösleges maradék falapunk, abból mi is kivághatunk egy nekünk tetsző formát. Óraalapnak egy szép mintás tányért is használhatunk, vagy üveglapot. A lényeg, hogy pontosan a közepére vájjunk egy kis lyukat, hogy hozzá tudjuk szerelni az óraszerkezetet.

Szalvétadíszítés

Az óralapunkat díszíthetjük szalvétával. Ezt a legegyszerűbben a decoupage technikával hajthatjuk végre. Ezt a technikát még színes, mintás papírok esetén szintén alkalmazhatjuk. Amennyiben ezt választjuk, keressünk egy mintás szalvétát. Ha karácsonyra szánjuk, akkor egy karácsonyfásat, vagy hópihéset. Húsvétra tojást vagy nyuszit ábrázoló szalvétát. Gyerekeknek rajzfilmfigurásat készíthetünk, vagy a kedvenc állatuk is szerepelhet rajta. Ez már csak rajtunk múlik, milyen szalvétából vagy papírból készítjük.

ora21000

Nyári emlékek

Sokak őrizgetnek kagylókat, amelyeket a nyaralás során gyűjtöttek. Ezt is felhasználhatjuk, hiszen a kagylókat csak fel kell ragasztani az óraalapra. Ha gondoljuk, az alapot pl. kékre is lefesthetjük, amely illik a kagylókhoz. Így tengeri időmérő hatását kelthetjük.

Kölök tikk-takk

A gyerekek szeretik a matricákat és általában rengeteget összegyűjtenek belőlük. Nem kell mindet az albumban tartani, a kis lurkók kedvük szerint ráragaszthatják őket a falapra és így elkészíthetik a saját órájukat, melyet büszkén mutogathatnak barátaiknak. De a régi turbó rágós időkből megőrzött matricaszettünket is felajánlhatjuk a lurkónak. A barkácsolás során, így még mi is nosztalgiázhatunk.

Az emlékek ideje

A nagymamának nagyszerű ajándékot készíthetnek akár a legkisebbek is. Biztosan örömet szerzünk egy, a kis unokájuk kézlenyomatával díszített órával. A gyermek tenyerét befestjük festékkel és tetszés szerint rányomjuk az alapra. A matricás és a kézlenyomatos órát is ajánlatos lakkal lefújni, így nyugodtan letisztíthatjuk vizes ronggyal, ha a családi ereklyét porfelhő borítja.

A fotóalbumokat is segítségül hívhatjuk. Hiszen kinek ne lennének a nyaralásról vagy családi eseményekről fotói. Ezekből készíthetünk egy montázst, melyet ráragaszthatunk az óraalapra. A digitális képekből akár képszerkesztő segítségével összevágott csodákat készíthetünk, melyet utána kinyomtathatunk, vagy előhívathatunk.

ora51000

Régi ruhaanyaggal, vagy fölösleggel is díszíthetjük óránkat, sőt csipkét ragaszthatunk rá, ha például egy igazán lányos szobába kerül az alkotás.

Az összetört díszes porcelántányért sem kell egyből kidobnunk. Apróbb darabokra törve mozaikszerűen ráragaszthatjuk a falapunkra. Megmaradt csempékkel is ugyanígy járhatunk el, de színes apró üvegdarabokat, tükörszeleteket is használhatunk. A hobbiboltokban pedig vásárolhatunk mozaik kockákat, ha nincs semmilyen alapanyagunk hozzá otthon.

ora31000

Különböző hobbiknak vagy munkáknak megfelelően is díszíthetjük az órát. Egy horgásznak például horgokat, műhalakat tehetünk rá, egy műszerésznek csavarokat, anyákat, kertésznek pedig szárított virágokat.

Az óra számlapját megrajzolhatjuk alkoholos filccel, vagy meg is festhetjük, esetleg kis fém számokat is vehetünk, melyeket ráragasztunk az alapra.

Az óránk elkészítése csak fantáziánkon múlik. Bátran fogjunk bele, mert szobánk dísze lehet egy ilyen darab.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.