Mitől lesz illatos az otthonunk? – Pár házi praktika

Ki ne szeretné a kellemes illatokat? Főleg, ha otthonába lépve is ezek fogadják? Mivel tudjuk leghatékonyabban illatosítani lakásunkat?

Kellemes otthoni illatra vágyunk? Egy jó illat csodákra képes – pozitív érzéseket kelt, feldobja a hangulatunkat, no és persze a kellemetlen szagok ellen is hatásos!

Sok illatosítónak azonban megvan az a hátránya, hogy nem tart sokáig, netán káros anyagokat tartalmaz. Lássuk, melyekkel érünk legtöbbet.

Gyertya, füstölő, illóolaj, zselé – a legnépszerűbb illatosítók otthon. A zselé és a gyertyák bizonyulnak a legolcsóbb megoldásnak, de azért van itt még néhány jól bevált ötlet…

A zselé például valóban hosszú ideig kitart, régi és jól bevált illatosító, de valljuk be, nem a legmutatósabb. Fröccsöntött műanyagból készül, és hiába a szép, élénk szín, ahogy egyre jobban leég, egyre kevésbé szép a megjelenése.  Jó megoldás, ha nem rakjuk szem elé. A háttérben meghúzódva folyamatos és kellemes illatról gondoskodik.

Az illatos otthonért sokat tesz a gyertya is. A kis mécsesekből azonban meglehetősen sokat kell körberakni a lakásban, hogy mindenhol intenzíven érezhessük a kellemes illatot. Nem tartanak túl sokáig és mellesleg az illatanyagokkal készülő gyertyák káros anyagokat bocsátanak a levegőbe. Sajnos a gyertyák égetése során könnyen megtelik mérgekkel a helyiség – annak érdekében, hogy az égés lassúbb legyen, ugyanis számos kereskedelemben kapható gyertya – és főként az illatosítottak – fémet tartalmaznak a kanócon belül. A mesterséges illatanyagokkal készült gyertyákban lágyítók és egyéb oldószer-típusú keverékek lehetnek. Tegyük hozzá: a természetes méhviasz gyertyákkal sem járunk sokkal jobban.

füstölő

Az illóolajok párologtatása hatékony, ám kissé költséges megoldás. Pár csepp illóolaj elég – a választott aromával -, amelyet belecsepegtetünk a párologtató tégelybe és ráöntünk egy kis vizet. Viszonylag hosszú ideig tart, ha olyan gyertya van alatta meggyújtva, ami nem ég el gyorsan. Hátránya, hogy a gyertyára nem árt ügyelni, másrészt, ha a víz kifogy a tégelyből – a rendkívül intenzív illatból rá fogunk jönni -, a gyertya forrósága kárt tehet a párologtatóban. Az illóolajok valóban kellemes otthoni illatot teremtenek, de sajnos elég borsos az áruk.

A füstölők illata leginkább az indiai boltokból lehet számunkra ismerős. Aki szereti a hangulatukat, olcsón beszerezhet pár doboz különféle füstölőt. Illatuk túlságosan is intenzív lehet, és ha csak egy füstölőt gyújtunk is meg, illata betöltheti az egész lakást – nem mindenki szereti, ezért csak akkor használjuk, ha azzal mindenki egyetért!

potpourri1000

Illatosító spray-el is megteremthetjük a jó illatot, de ez inkább a kellemetlen szagok ellen hatékony, és kisméretű terekben. Ráadásul nem valami természetes megoldás.

Jó ötlet viszont otthoni illatosítóként az időzítős spray, amely bizonyos időközönként permetez illatot a levegőbe, nem terheli állandóan az orrunkat, ellenben az aromákat minden permetezésnél újra, intenzíven érezzük – fenntartja a kellemes illatot anélkül, hogy már túlzásnak éreznénk.

aromatheraphy

Népszerű illatosító a potpourri is, melyet szárított, illatosított növényekből raknak össze, és kiváló dekoráció lehet egy ízléses tálkában az asztalon, komódon. Illata azonban sajnos nem tart sokáig és az sem befolyásolható, hogy az mennyire legyen intenzív.

Bambuszpálca: manapság népszerű otthoni illatosító. Látványra is esztétikus, de inkább kisebb tereket illatosít hatékonyan. Ez sem egy olcsó módszer, és ha nagyobb szobákba szeretnénk használni, több tartóban több darab bambuszpálcára lesz szükségünk.

füstölő2

Illatpárna: ezt a megoldást már felmenőink is használták a szobák illatosítására. Egy kis, mutatósabb zsákot töltsünk meg fűszernövényekkel vagy potpourrival és kössük meg a száját. Ezzel nemcsak dekoratív, hanem hatásos illatosítót is kapunk, ráadásul olcsón. Ha illata már kezd gyenge lenni, egy kis illóolaj rácsöppentésével újra megerősíthetjük!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Viki

    Lehet, hogy nem a legolcsóbb, de sokkal természetesebb, mint rengeteg más bolti termék. Akkor és olyan illatot varázsolhatok vele, amilyet akarok.
    https://moodo.hu/shop-2/