Mindennapi mérgek- ezek a rákkeltő anyagok a konyhánkban

Tízezer mesterséges vegyi anyaggal érintkezünk naponta. Az Európai Unióban és hazánkban is több mint százezer különböző szintetikus anyag van forgalomban, aminek egyelőre csak a töredékéről tudjuk, milyen hatással van az egészségünkre.

Hosszú éveken át kongatták a vészharangokat például a biszfenol-A (BPA, a polikarbonát műanyagok alapanyaga) káros hatását illetően a szakemberek, míg egyre több bizonyíték támasztotta alá, hogy felborítja a hormonrendszer egyensúlyát, hormonokhoz kötődő tumoros megbetegedéseket okozhat, károsíthatja a májat, a vesét és az idegrendszert, valamint az elhízással és a cukorbetegséggel is kapcsoltba hozható – mondta Simon Gergely vegyianyag-szakértő a hirado.hu-nak.

Papírpénzen és a fogtömésben is ott van 

A biszfenol-A rendkívül elterjedt vegyület, konzervek belső falában éppen úgy megtalálható, mint a dobozos italokban, a fogtömésekben, a hőnyomott papírokban, blokkokban, papírpénzekben, műanyag kulacsokban vagy ételtároló dobozokban. Néhány évvel ezelőtt az uniós tagállamokban betiltották a biszfenolt tartalmazó cumisüvegek gyártását, majd pár hónappal később az árusításuk is tilos lett. Számos kutatás bizonyította, hogy a biszfenol-A beszivárgott a tejbe és a teába a cumisüvegből. Ez a szintetikus vegyület, akármennyire kis dózisról beszélünk is, káros hatással van a csecsemők agyi fejlődésre.

Fogorvos, fogászat

Sajnos ez a 2011-es uniós szabályozás nem terjedt ki az egyéb biszfenol-A tartalmú termékekre például a műanyag ételtárolókra. Ezekből az edényekből, különösen savas ételek és melegítés hatására könnyen kioldódik a biszfenol, ami rövid távon hormonrendszer károsító, hosszú távon rákkeltő.

Szorosan ide kapcsolódó, gyakran felvetett probléma, hogy a mikrohullámú sütő káros-e? A szakember szerint az eddigi ismeretek alapján maga a mikrohullámú sütő nem okoz rákot – persze arra figyelni kell, hogy a mikrohullám ne jusson ki a sütőből, tehát ne legyen rossz például az ajtaja -, hanem az a műanyag edény, amiből kioldódik a melegítés hatására a káros anyag és így bekerül az ételbe.

A bűvös szám a 7-es

Érdemes ellenőriznünk, hogy a háztartásunkban van-e BPA-t tartalmazó műanyag. Ha a műanyag dobozon található háromszög szimbólumban 7-est (ez többféle műanyag lehet, többek között polikarbonát) vagy PC-t látunk, akkor szivároghat belőle a biszfenol-A.

A biszfenol-A kiváltásra használják a BPS-t (biszfenol-s), amiről azonban a közelmúltban kiderült, hogy ez a vegyi anyag sem éppen megbízható. Hasonló anyaggal próbálták helyettesíteni a BPA-t, de sajnos éppen a nagy megegyezés miatt valószínűsíthető, hogy ez az anyag is befolyásolja az agyi működését, alacsony dózisban is káros lehet a magzatokra és a csecsemőkre.

Ott van a padlón és a terítőn

Otthonunkban azonban a biszfenolt tartalmaz tárgyakon kívül számos egyéb rákkeltő kockázatú anyaggal is egy fedél alatt élünk. Többek között ilyenek a ftalátot tartalmazó műanyagok (a kémiailag ellenálló műanyagok lágyítására használják ezt a vegyületet). Több ftalát alkalmazását az Európai Unióban korlátozzák, például gyerekjátékokban már nem használhatják a gyártók, de teljesen nincsen betiltva, így semmi sem akadályozza, hogy PVC padlón járjunk vagy PVC műanyag terítőt tegyünk a kerti asztalra.

A vegyianyag-szakértő óva int attól is, hogy a konyhában többször használt olajban süssünk, mert ezeknek a rákkeltő hatása is bizonyított. A teflon edények tapadásmenetes rétegének alapanyaga, az egészségünket károsító, rákkockázatot jelentő perfluorktánsav (PFOA). A sérült teflon edény használata kockázatos. A PFOA azonban nem csak a teflon edényekben van, hanem vizsgálatok bizonyították, hogy a mikrohullámú sütőbe való popcorn belső csomagolásában is van ebből a káros anyagból.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.