Milyen növényt tegyünk a fürdőszobába?

Mivel a legtöbb növény kedveli a párás klímát, a fürdőszoba ideális hely lehet növények tartására.

Nézzük, milyen növényfajták közül választhatunk fürdőszobába?

Ám mielőtt részletekbe bocsátkoznánk, fontos letisztázni, hogy csak azokba a fürdőszobába tehetünk élő növényt, amely rendelkezik bármilyen ablakkal! Azokba a fürdőszobákba ahol nincs ablak, fényhiány miatt ne helyezzünk el élő növényt. Itt a dekorációval, netán műnövénnyel pótolhatjuk az élő növény szépségét. Jóllehet a legtöbb fürdőszobában kevés a hely, mégis számos lehetőség adódik növények elhelyezésére.

A kisebb fürdőszobában mindig kis cserépben és kisméretű növényt érdemes elhelyezni, hiszen ezek akár a fürdőszobai polcon is kényelmesen elférnek. Ilyen mini növényt már a legtöbb virágboltban és kertészetben vásárolhatunk, széles fajtaválasztékban, áruk, 300-500 Ft között van. A nagyobb alapterületű fürdőszobákban már egy méretesebb növényt is elhelyezhetünk akár a fürdőkád mellett.

 

Páfrány

Az egyik legkedveltebb szobanövény hazánkban, amely a fürdőszoba félárnyékos párás melegében igazán jól érzi magát. Ma már a legkisebb mérettől a legnagyobbik, a fodros vagy sima levelű változatát is megtaláljuk a virágboltokban. A páfrány függőkosárban vagy egy virágoszlopon mutat a legjobban, hiszen lecsüngő levelei csak így érvényesülnek igazán.

Gondozása is egyszerű, de nagyon fontos számára a párás klíma, így főleg a téli időszakban, amikor a fűtés amúgy is szárítja a levegőt, érdemes naponta permetezni a leveleit, vagy a cserép alá apró kis kavicsot szórni egy tálkába.

A túlöntözés kerülni kell, épp ezért a kaspó vagy a szűk zárt virágtartó kerülendő. Tavasztól őszi hetente egyszer, míg ősztől havonta egyszer adjunk egy kevés tápoldatot az öntöző vízhez.

Orchideák a fürdőszobában

Az orchideák egyes fajtái a trópusi őserdőből származnak, így ezeket szintén tarthatjuk a nagyobb és világosabb fürdőszobában.

A lepkeorchidea, vagy a papucsorchidea is kiváló dekorációja lesz a fürdőszobának. Ezek a növények nem a napi locsolást várják el tőlünk, hanem a rendszeres és magas páratartalmat. Érdemes őket naponta végig permetezni, mert a túlszáraz levegő vagy a fényhiány a halálukat jelenti.

 

Tillandsia

A fán lakó vagy más néven epifita növények különleges hangulatot adnak a fürdőnek, hiszen ezeket akár egy nagyobb kagylóhéjba vagy üvegtálba is ültethetjük. A korallra, kagylóba, vagy ásványra telepített növények szinte mágikus hatást keltenek. Mivel ezek a növények a vizet a levegőből veszik fel, elég őket permetezni, hogy jól érezzék magukat.

A tillandsia usneoides magyar nevén ezüst szakál a legkülönlegesebb családtagjuk, amelynek nincs szüksége virágföldre, és cserépre, elég felakasztani bárhová a fürdőszobába. Hetente egy alkalommal 10-20 perces időtartamra kéz meleg, lehetőleg esővízbe áztatjuk. Az éjszakai harmat pótlására naponta, a reggeli órákban vízzel permetezzük.

Tavasszal és nyáron 10-14 naponként az öntöző, permetező vízbe 1 ezrelék tápoldatot tegyünk. Nyáron félárnyékos faágra a szabadba kihelyezve tartható. fürdőszobában az ablak közelébe helyezzük el, de a fűtőtesttől, erős napfénytől távolabb. Növényeinket tarthatjuk yuccára, ficusra, faágra stb. felkötve vagy felakasztva.

Mi más még?

De ezen kívül tehetünk még a fürdőszobába szarvasagancspáfrányt, madárfészekpáfrányt, különböző páfrányfajtákat, gardéniát, vagy vízipálmát, csokros indát, vagy broméliákat.

A növényeket érdemes kaspóban tartani, ám ebben az esetben gondoskodjunk az egy vagy két számmal nagyobb kaspóról, hogy a növények gyökere tudjon szellőzni. Tavasztól őszig locsoljuk, heti rendszerességgel a növényeket ám a téli időszakban csökkentsük le a locsolás mértékét.

A növények mellé helyezzük el pár kagylót, üveg gyertyatartót, és más dekorációt a fürdőszobába, így igazán természet közeli hangulatot tudunk varázsolni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.