Kis kert extrákkal – Hogyan „bolondítsunk meg” egy apró területet?

Kicsi a kertünk, de nem érjük be ennyivel? Valami plusszal fel szeretnénk dobni, dekorációval, mutatós virágoskerttel, esetleg egy apró tóval? Lássuk, mivel tehetjük szebbé, hangulatosabbá!

Szerencsés, akinek a házához tartozik egy kis relaxáló, pihenő terület: kisebb vagy nagyobb kert formájában. A kert mindenképp előny, akár csak szép, gondozott gyeppel látjuk el, akár virágoskertet alakítunk ki benne. Kertészkedhetünk kedvünkre, de csupán arra is használhatjuk, hogy minimális növényzet mellett kiüljünk egy árnyas fa alá kellemes időben.

Mi a teendő azonban, ha a kert túlságosan kicsi, mégis szeretnénk benne igazán hívogató, kellemes hangulatot teremteni? Talán csak néhány méter áll rendelkezésünkre a ház hátuljától számítva, így nem tudjuk eldönteni, mivel lenne érdemes az apró kertet feldobni. Lássuk, hogyan oldhatnánk meg ezt a problémát, hogy igazán szerethető, bájos kertünk legyen!

1.Hidacska középen

A kisméretű kert közepébe kialakíthatunk egy apró dísztavat, tavirózsákkal, melyen át egy kis fahíd ível át. Két végébe szolár lámpát szúrhatunk a földbe, így még hangulatos világítást is kap a dekoratív kertrészlet. A tavacska köré természetesen kerülhetnek fehér kövek, de méretüket ne vigyük túlzásba, mert egy ilyen kis tóhoz a hozzáillő méretek kellenek.

2.Tervezzünk meg mindent szépen!

A kis kert helyes kialakításához mindenképp érdemes előre gondolkodni, hogy a terasznak és az ültetési területnek is jusson hely. Használhatunk természetes homokkövet és vörös gránit követ is a terület kialakításánál, friss és újszerű megjelenést kölcsönöz a kertnek. A műfű alkalmazása durva ötletnek tűnik, ha minket a természetesség vonz. Ám vannak határozott előnyei a műfűnek. Könnyen fenntartható, vízálló egész évben, a természetes kerttel szemben. Kevesebb időt kell ráfordítani, nem kell nyírni és tisztítgatni.

kert4

3.Terasz

Ha éppen azon gondolkodunk, jobb lenne elvetni a terasz ötletét, mert nincs elég hely hozzá, gondoljuk át újra. Csupán egy kis tervezésre van szükség, vizsgáljuk meg más szemszögből is a területet. Innovatív ötletekkel praktikusan ki lehet használni a teret!

A sziklák, kövek mindig nagyon mutatósak a kertben, fokozzák a természetes hangulatot. Teraszkertet is létrehozhatunk például. Egy függőleges kert igen jó ötlet! Csupán kreatív oldalunkat kell elővennünk a megvalósításához, esetleg olyan ismerős vagy tervező segítségét kérni, aki már alkotott függőleges kertet.

kert2

Kis erőfeszítéssel remek megjelenésű kis kertet hozhatunk létre, mely nemcsak hangulatos lesz, de a figyelem középpontja is. (A függőleges kert egyébként nemcsak kültérben, beltérben is megvalósítható.)

A növényeket konténerekben neveljük, ezáltal a rendelkezésre álló teret okosan tudjuk használni. Olyan növényeket válasszunk bele, amelyek jól fejlődnek ilyen módon is. Ha a kertet túlzsúfoljuk, az mindig visszás hatást kelt, sőt elveheti természetes báját. Vagyis csak néhány, nekünk tetsző növényt válasszunk, amelyekkel betelepítjük a kertet. Kisméretű kerteknél a színek sokasága is zavaró lehet, ezért érdemes csak pár árnyalatra hagyatkozni, melyeket a megnyugtató zölddel kombinálunk. Varázsoljuk élővé és gyönyörűvé a kis kertet!

kert3

Amennyiben a kerítés megjelenése kérdéses, válasszunk természetes árnyalatúra festett fa kerítést, mely kiemeli a kert szépségét.

Kis kert esetén a szélső részekre, illetve közvetlenül a ház előttre érdemes lapos köves felületet kialakítani  – mellettük a kert széleiben maradjon hely virágágyásnak, ahová végigültethetjük a kedvenceinket. A ház melletti „kilépőre” pedig nyugodtan ki lehet pakolni a kerti asztalt és székeket.

Forrás: Adrina-napidoktor.hu

Forrás: