Kicsiből nagy teret – beépített erkéllyel!

Egy apró lakásban a legkisebb „toldás” is számít – a beépített erkély sok helyen tökéletesen integrálható a szobába, ráadásul remek kis relaxáló sarkot alakíthatunk ki belőle. De egy nagyobb otthonban is hasznát vesszük!

Vétek nem kihasználni az értékes helyet egy kisméretű otthonban – legyen az garzon vagy nagyobb lakás, ha van hozzá beépített erkély, meg vagyunk mentve: a teret kiválóan maximalizálhatjuk a segítségével. Extra szobát alakíthatunk ki benne, amelyet természetes fény ural, ráadásul egész évben élvezhető. Nem is szükséges, hogy túlságosan nagy legyen, egy kis dekoráció és fény remekül átalakítja az eddig talán kihasználatlanul álló kis balkont.

Számos stílus és anyag létezik, amelyeket ízlésünk szerint kombinálhatunk az erkélyen, a klasszikustól a melegséget sugárzó, gerendavázas, vagy a modern, fémbútoros megoldásig.

A legtöbb erkély a nappalihoz vagy a konyhához kapcsolódik, így hát a megjelenését tekintve is ezekkel érdemes harmonizálnia. Fontos, hogy strapabíró bútorokat válasszunk, amelyeket nem koptat el gyorsan a nap, s ugyanez igaz a padló fajtájára is. Ne legyen túlságosan sérülékeny és hamar fakuló.

Íme néhány ötlet, melynek láttán garantáltan elcsábulunk és elkezdjük tervezgetni saját erkélyünk „szobává alakítását!” 

1.Tengerparti kuckó: a kellemes tengerparti hangulatot a sarokba helyezett dús kis növény, a kopott hatású konzolasztalka, valamint a hozzá illő, világos színű, kényelmes fotel adja. Az asztalra a parton talált kavicsok, kövek, fonott kosárka kerültek. A szintén világos, krémszínű padló fából készült, kiválóan illeszkedik a belső térhez. A fogantyús, fehér gyertyatartó tökéletes kiegészítője a beépített erkély miliőnek.

erkély beépítése1

2.Hagyományos és modern keverése: egy nagyobb teraszra, amely a házhoz kapcsolódik, akár egy tálalószekrényt is berakhatunk, s mellette egy színben, stílusban illeszkedő fotel, illetve fémlábú asztalka az ablak előtt jól megfér. Ehhez a stílushoz azonban a sötétebb színű járólapok igazán találóak, illetve középen egy hasonlóan visszafogott, vékony szőnyeg.

erkély beépítése2

3.Fonott hatás: az ablakokra kerüljenek világos, nádhatású redőnyök, melyekhez szintén nád vagy rattan bútor párosul, krémszínű ülőpárnákkal. A fehér ajtó- és ablakkeret jól mutat hozzá, s ha a fal színét illetően nincs ötletünk, a krém- és a fehér egy kevésbé fényes árnyalata jó választás lehet.

erkély beépítése3

4.Klasszikus ebédlő: a beépített erkélyen vagy teraszon is elfogyaszthatjuk az ebédet, reggelit, vacsorát! Főleg, ha védve vagyunk az időjárás viszontagságaitól. Nem számít a mérete, akár parkettás padló, klasszikus megjelenésű, párnázott székek és faragott asztal is állhat benne, melyeket kiegészíthet egy kis tálalóasztalka vagy fali szekrény is, hasonló stílusban. Sőt! Ne feledkezzünk el a hozzájuk illő, karos csillárról sem!

erkély beépítése4

5.Természetközeli: noha a belső tér részévé alakítjuk, különösen természetközeli hangulatot is áraszthat a beépített erkély. Egyszerű, hangulatos fa székekkel, kissé kopottas hatású asztallal, kőpadlóval és földes színekkel. Az ablakra kerüljön a világoszöld és a fehér, esetleg barna kombinációjából készült redőny.

erkély beépítése5

6.Csupa növény: szintén természetes hatású teraszt érünk el, ha a fapadló és a fából készült kis asztal, valamint ebédlőasztal és a székek sárga, zöld és fehér színekkel egészülnek ki – amelyet például a tányérok, tálak, bögrék adnak, illetve az asztali futó -, mellettük pedig sok-sok növény vesz minket körül. A terrakotta színű kaspók remekül illenek ehhez a színvilághoz.

erkély beépítése6

7.Modern és fémes: a fém-bőr kombinációjú, megkapóan fiatalos székek steril megjelenését kiválóan meg lehet törni az oldalt lilára festett falfelülettel! Ez a rész lesz a beépített erkély fókuszpontjában. Rajta jól megférnek az üvegből készült polcok és a kedvenc emléktárgyak, csecsebecsék. Sőt, akár egy fa szobor vagy egy kályha is. Az ablakok és a gerendák azonban legszebbek fehérben.erkélybeépítése9

8.Enyhén rusztikus hatás: a rattanszerű, sötétbarna kerti bútorokkal is kiválóan párosítható a fehér szín – utóbbi a falakra és az ablakokra vonatkozik, az ülőgarnitúra sötét alját pedig egy-két árnyalattal világosabb barna ellensúlyozza. Ennek az erkélynek az érdekessége azonban kétségkívül az ülőrész mögötti, homokszínű, téglás megoldás, mely különösen természetközelivé varázsolja a helyiséget. Gyertyás lámpás és madáretető is dukál a sarkokba…

erkélybeépítése10

9.Letisztultság: a beépített erkély egyszerű megjelenésű, szőnyegpadlós is lehet, melyen egy szögletes, bútorlapos asztal és fém vázas, bútorlapból készült székek díszelegnek. A mai divat szerint az utolsó két szék akár kissé más stílust is követhet.

erkélybeépítése11

10.Cuki sarok: nem sok lakás rendelkezik vele, de igazi kincs a sokablakos szobavégben kialakított erkélyszerűség. A többszögletű, apró helyiség kiválóan alkalmas arra, hogy az ablakok mentén kényelmes, díszpárnás nézelődőt alakítsunk ki. A stílusa pedig csak rajtunk múlik!

erkélybeépítése12

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.