Hogyan tisztítsuk perzsa szőnyegünket?

A tisztítás alapszabálya, hogy a szennyeződést a lehető leggyorsabban távolítsuk el.

A felszínen lerakodó por eltávolítására használhatunk porszívót. Régi téveszme, mely a mai napig él, hogy a perzsaszőnyegeket nem szabad porszívózni. Ennek az ellenkezője igaz: lehet, sőt, már az első naptól ajánlott a rendszeres porszívózás, mégpedig vagy a csomózás irányának megfelelően vagy pedig keresztben. Rendkívül fontos a porszemek, apró homokszemek, és egyéb szennyeződések eltávolítása, mivel azok az alapszövetbe jutva a súrlódás révén – apró éles késekként viselkedve – tönkretehetik azt.

Az apró foltokat a megfelelő tisztítószerrel óvatosan távolítsuk el. A foltnak nem szabad beszáradnia. Fontos, hogy a szőnyeget mindig töröljük szárazra, soha ne maradjon nedves! A nedvessé vált szőnyeget semmilyen körülmények között nem szabad kezeletlenül hagyni, mert a hosszan tartó nedvesség a színek kifakulását és keveredését okozhatja: a kiszárítást ezért nagyon gyorsan el kell kezdeni. A nedvesség továbbá tönkreteszi a szövetet, a szőnyeg hullámossá válhat és/vagy összehúzódhat.

szőnyeg

Igénybevételtől függően 5-10 évente érdemes szakszerűen kitisztíttatni a szőnyeget.

A sötét és meleg helyeket kedvelő molyok komoly veszélyt jelentenek a szőnyegekre. A gyakori használat, a fény és a friss levegő természetes ellenségei a molyoknak. A hagyományos molyirtók is hatásosak lehetnek.

A nagyobb javításokat mindig csak szakember végezze! Az egyéni kísérletezés nem ajánlatos, hiszen a kézi csomózású szőnyeg túl értékes az efféle “barkácsoláshoz”. A legtöbb szakboltban beszegik az elrojtosodott végeket és a kisebb lyukakat is megjavítják.

logo_hu_v3

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.