Fedd el ablakod, öltöztesd otthonod – tippek függönyválasztáshoz

Ha függönyt szeretnénk vásárolni, van néhány szempont, amire érdemes figyelnünk amikor a szobához illő darabot kiválasztjuk.

Érdemes fontolóra venni az ablak méretét, formáját és a szoba színösszeállítását. Akár az összes, akár csak egy szempontot vegyünk figyelembe, attól függ mi a célunk.

függony3

A függöny és a sötétítő kiválasztásánál ne feledjük: alapvetően befolyásolják a szoba alaphangulatát. Egy jó szín felfrissíti, vidámmá varázsolja a teret, ha jól tudunk vele élni. Egy apró konyhát egy sárga függöny világossá varázsol. A virágminták összehúzzák a teret, ezért kis helységekben ne használjuk. A különféle geometrikus alakzatokkal nyomott függönyanyagok pedig modern külsőt kölcsönöznek a szobának.

Anyagválasztás

A függöny anyaga különösen fontos, mert a szoba alaphangulatáért felelős tényező. Azokban az országokban, ahol az év nagy részében sok a napfény jól beválnak a lenvászon anyagból készült függönyök és sötétítők. Ha egy kis eleganciát szeretnénk a hangulatba belevinni, válasszunk selymet, bársonyt. Díszekkel visszafogottan elegáns hatást válthatunk ki.

Hogyan ápoljuk függönyeinket

Ha elkészült a függönyünk, fontos, hogy vigyázzunk is rá. Tegyünk próbát az anyaggal, mielőtt megvennénk a függönyt. Illik-e a mintája a szoba bútoraihoz, ellenáll-e a mesterséges és természetes fény koptató hatásának. Vegyünk egy métert, ezzel kipróbálhatjuk. Mossuk ki, hogy lássuk, össze megy-e. Ha négy öt százalékot veszít az eredeti méretből az természetes. Érdemes száraztisztítást is alkalmazni a függönyökön.

függöny

Varrjunk függönyt

1. Szegjük be az anyagot 10 cm re, a belső darabon 5 cm ?re.

2. Terítsük ki az anyagot az asztalon, a belső réteget helyezzük rá színével lefelé. Mindkét anyag legyen teljesen kisimítva.

3. Szabjuk ki a belső réteget úgy, hogy kb. 10 cm-rel legyen keskenyebb, mint az alatta levő függönyanyag. Gombostűzzük össze a két anyagot, és egyenesítsük ki.

4. 1 cm ráhagyással varrjuk össze az összeillesztett oldalakat, majd fordítsuk ki, hogy a színe legyen kívül.

5. A megfelelő hosszúságra tűzzük le.

6. Szorítsuk a mérőszalagot az asztalhoz, mérjük le a megfelelő hosszúságot, majd vágjuk le a felesleges anyagot.

7. Ráncoljuk be a szalagot az első helyen felül, majd öltsük össze. Így járjunk el az alján is.

Forrás: