Egyedi ajándék – lufiból csokis tál!

Hogyan lesz lufiból csokis tál? A kérdés jó, mégis, aki egy kis kreatívkodásra vágyik, próbálja ki ezt az ötletes otthoni kiegészítőt, amelyet akár ajándékba is adhat.

Mire jó egy csokoládé tál? Praktikus, egyben egyedi és mutatós is.  Ötletes tartó cukorkák, kis csokik, ostyák, bogyós gyümölcsök és hasonló dolgok számára. Egyszerűen elkészíthető lufi felhasználásával – annyit gyárthatunk, amennyit csak akarunk. Az alábbi módszerrel legalább 6 darab lufi csokoládé kehely készülhet. No de hogyan történhet a csokoládé készítés lufival?

Hozzávalók: 250 gramm fekete, minőségi csokoládé (fehér vagy tejcsokoládé is lehet), valamint egy olaj spray. No és persze néhány léggömb!

lifi2

Minden lufit töltsünk meg levegővel, de ne fújjuk túl nagyra őket. 15-20 centis elég lesz. Kössük meg gumival. Majd minden léggömböt permetezzük be olaj spray-jel – ez megkönnyíti majd, hogy a végén az elkészült lufi csokoládé kehely kialakítható legyen.

lifi

Egy tepsit borítsunk be sütő (pergamen) papírral. Ezt követően olvasszuk meg a csokoládét – dupla forralással vagy mikrohullámú sütőben is lehet. Hagyjuk 5-10 percig hűlni a csokit, majd ellenőrizzük, nem túl meleg-e, amikor megérintjük. Ha ugyanis a csoki túl meleg marad, a léggömb kidurran.

Ellenben, ha hagytuk is eléggé lehűlni a csokoládét, a lufi sajnos így is kidurranhat, ezért amikor majd a csokiba mártjuk, dolgozzunk gyorsan: ne hagyjuk egyetlen pontját sem sokáig érintkezni a meleg csokival.

lifi3

Következik tehát a léggömbök már lehűlt csokiba mártása. Tartsuk a lufit a végénél fogva egy bizonyos szögben, és mártsuk a csokoládéba addig a szintig, amekkora tálat akarunk. Majd döntsünk meg a szöget többször és így másik irányba fordítva a lufit, és mártsuk meg újra. Változtassuk a szöget ismét: lassan forgassuk a léggömböt az olvasztott csokoládéban. Majd vegyük ki a lufit, és tegyük lehetővé, hogy a felesleges csokoládé lecsöpögjön róla.

lifi4

A csokoládé kehely készítés következő lépése, hogy a papírral kibélelt tepsire egy teáskanál olvasztott csokit teszünk, úgy, hogy kis kört alkosson.

A már bemártogatott lufit helyezzük a csokikörre. Hagyjuk, hogy megálljon rajta – keressünk ehhez egy hűvösebb, száraz helyet. Ha a szoba túl meleg, vigyük egy másik helyiségbe a csokis lufit, vagy tegyük hűtőbe 10 perctől-fél óra időtartamra. (Vigyázzunk, a hűtőben ne legyen vele egyidőben semmilyen erős szagot árasztó dolog!)

lifi5

Ha ez megvan, távolítsuk el a lufit és a tálat a tepsiről. Ha az alap tapad, egy késsel segítsük óvatosan az eltávolítást. Majd szúrjunk egy tűt a léggömb tetejébe – hagyjuk, hogy a levegő lassan kijöjjön belőle, ne sürgessük a folyamatot. A lassúság érdekében akár egy celofán darabot is ragaszthatunk a lyukra.

Végül segítsük le az alapról a csokoládé tálat. A kész lufi csokoládé kehelybe pedig az kerül, amit csak szeretnénk: desszert, gyümölcsök, gyümölcssaláta, apró kekszek, cukorkák, még hideg puding vagy jégkrém is mehet bele.

Forrás: