A páfrányos kertek

A páfrányok legnagyobb része az erdőkben, vagy más árnyékos helyeken terem, de szinte mindig elegendő nedvesség, magas páratartalom és kiváltképpen szélárnyékos hely szükséges ahhoz, hogy jól és egészségesen növekedhessenek.

A talaj előkészítése

Ott, ahol a kertünkben páfrányt akarunk nevelni, ajánlatos mindig elegendő levélhumuszt a talajban eldolgozni. Így tartósan nedves marad a talaj. Fontos, hogy télen a víz gyorsan felszívódhasson. Ez majdnem minden fajtára érvényes, bár a királypáfrány a vizes helyeket szereti. Extra trágyázásra nincs szükség, de ajánlatos néha némi csontlisztet (100 m²-re 1 kg-ot) bedolgozni a földbe. Arra is figyelni kell, hogy a meglévő és a felvitt föld jól kiegészítse egymást. Miután egy rész humuszt (vagy kerti tőzeget) bedolgoztunk a talajba, legfelülre vigyünk fel még egy réteget.

páfrány3

Szél elleni védelem

A páfrányos kert számára mindenképpen szélvédett helyet kell kialakítani. Ugyanez érvényes a különálló páfrányok vagy páfránycsoportok számára is, mivel ezek a növények rosszul viselik – különösen a száraz – szelet. Ezenkívül rengeteg vizet igényelnek.

A páfrányos kert szépségét a sávos zöld felületek adják

Mivel a páfrányok télálló növények, nagyon jól illeszkednek az évelő növények ágyásába, ha a hely adottságai számukra is megfelelőek. Különösen örökzöld fajtákkal érhetünk el szép hatást a téli időszakban.

páfrány

Árnyékos kertek ideális dísze

A páfrányfélék az árnyékos kertek ideális növényei. Egy páfrányos kert jó alternatívát jelent azoknak a díszkertkedvelőknek is, akik északi fekvésű, vagy a beépítettség és a fák miatt sötét kerttel rendelkeznek. A páfrányos kert szépségét mindenek előtt egyfajta rejtélyesség jellemzi, amit e növények jellegzetes zöldje sugároz ki. Az egyszerű levelekkel (fodorka) és a szárnyasan összetett levelekkel (Vénuszhaj páfrány) rendelkező fajták változatosságával már különféle variációkat hozhatunk létre. Ezenkívül az egészen lágy levelű fajtákat váltakoztathatjuk kemény levelűekkel.

Ültetési idő és ültetési mélység

Páfrányültetéséhez az ősz a legalkalmasabb évszak, ekkor van rá esély, hogy a növény meghonosodik. Egyébként ma minden páfrányt cserépben nevelnek, tehát az egészséges felnövekedésnek amúgy is nagy a valószínűsége. A növekedés a legtermészetesebben abban a fázisban megy végbe, amikor a fiatal levelek fejlődnek (az év korai szakaszában). Azonban nyáron ezek a „korai ültetésű” páfrányok kissé érzékenyek az esetleg fellépő szárazsággal szemben.

páfrány2

Mire kell figyelni az ültetésnél

Az ültetésnél ügyeljünk arra, hogy a növényt valamivel mélyebbre ültessük, mint a cserépben. Csak a Vénuszhaj páfrányt és a tölgyespáfrányt nem kell mélyre ültetni. A növény körül jól nyomkodjuk meg a földet, és gondoskodjunk arról, hogy a korábban cserepes növény elegendő nedvességet vehessen fel. A páfrányok évtizedekig ugyanazon a helyen maradhatnak a kertben. Kivételt képeznek azok a fajták, amelyek gyöktörzzsel rendelkeznek, mint például a kagylópáfrány. Ezek könnyen elburjánzanak az egész kertben – ezt fontos figyelembe venni!

Hagyja a lehullott lombot a földön

Feltétlenül hagyja a lehullott lombot a földön, és késő ősszel már ne metssze a növényeket. Az örökzöld fajtáknál az öreg, csúnya leveleket az év korai szakaszában lehet eltávolítani. A jó fejlődés érdekében a félig vagy teljesen elrothadt leveleket évente szórja a növények közé.

Szép kombinációk

A virágos növények, mint a fekete hunyor (Helleborus niger), orchideakankalin (Primula vialii), májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis), macskamenta (Nepeta), csótárvirág (Astilbe) és a Skimmia különleges színeikkel csodálatos üdeséget kölcsönöznek páfrányos kertjének. Ezenkívül az árnyliliom (Hosta) és a Houttuynia szép levelei is nagyon jól mutatnak köztük!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.