8 természetes tisztítószeres recept a nagytakarításhoz

A természetes tisztítószerek nem csak a környezettudatos háziasszonyok praktikái. Nem kell méregdrága biotermékeket vásárolnod ahhoz, hogy kellőképpen fertőtlenítsd a családi fészket.

A nagytakarítást pénztárcakímélő, mesterséges illatanyagoktól mentes, mindennapi (leginkább emberi fogyasztásra alkalmas) szerekkel is végezheted. Jöjjön néhány természetes tisztítószereket felsorakoztató tuti recept a tavaszi nagytakarításhoz.

Mikrófertőtlenítés ecettel

Egy deci ecetet keverj össze fél deci vízzel, majd ezt forrald fel egy üvegpohárban. Az ecetes oldatot hagyd bent a mikróban 15 percre, aztán csak töröld át. Sokan nem szeretik az illatát, de nem kell aggódni, mert hamar elpárolog.

Ecetet a makacs szennyeződésekre

1 rész ecet – 4 rész víz arányban olyan ”tisztítószert” készíthetsz, amivel a makacs, odaszáradt és vízkövesedő foltokat is könnyedén eltávolíthatod a konyhából, fürdőszobából.

Fényes tisztaság szappannal

2 evőkanál kasztíliai szappan hozzáadása elegendő 3 liter vízhez, amivel már a lakás minden pontja vegyszerhasználat nélkül fényesre mosható. Általános tisztítószerként is bevethető: ilyen esetben 2 dl vízhez elegendő fél evőkanál szappant hozzáadni.

Teafaolaj – gombaölő gyógykészítmény

Egy liter vízhez 15 csep teafaolajat elég hozzáadni. Ezzel szinte valamennyi felület könnyedén tisztítható, fertőtleníthető.

Olajozott bútortisztítás

Keverj össze olivaolajat (3 rész) és ecetet (1 rész). Az oldat bútorok tisztítására tökéletesen alkalmas. Keményfa és antik felületeket inkább lenolajjal vagy méhviasszal polírozz, a fényes és tiszta hatás érdekében.

Tejet a linóleumra

A linóleumburkolat sokak konyhájában, előszobájában vagy éppen kamrájában fedi a padlót. Vegyszermentes, egyszerű módszer a tej és terpentin egyenlő arányú keveréke, mely kiválóan alkalmazható linóleum burkolat tisztítására.

Faparketta tisztítás teászacskóval

A beltéri fa padlózatot 1 vödör meleg vízbe áztatott 2 szimpla fekete teászacskó keverékével, míg a kültéri fa járólapot mosószódás vízzel varázsolhatod tisztává.

Pezsegjen a padlószőnyeg!

Keverj el szódabikarbónát kedvenc illóolajoddal (25dkg szódabikarbónához adj 45 csepp olajat), hogy a kristálycukorhoz hasonló port kapj. Szórd le ezzel a szőnyegeket és 30 perc múlva porszívózd fel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index