3 furcsa formájú szobanövény

Ha úgy érzi az otthonában gondozott szobanövény már unalmas kicsit, szerezzen be néhány egyedi és furcsa formájú dísznövényt, amelyek garantáltan feldobják önt is és környezetét is!

Pár érdekes szobanövény

A fikusz, a páfrány, a szobai futóka szinte minden lakásban megtalálható, de néha ezek a növények már kissé unalmasak tűnnek. Ha valami új dísznövénnyel szeretné otthonát feldobni, szerezze be a következő három növényt, amelyek kiemelt ékei lesznek otthonának.

Ördöglevél: Alocasia amazonica

Az ördöglevél nem hiába kapta ezt a nem túl kedves nevet, hiszen levelei leginkább az ördögre hasonlítanak. Az alokázia, vagy ránclevél, sötétzöld leveleivel, amelyeket a fehér erek tesznek még szebbé, kiemelkedik a többi szobanövény közül egyedi formájával.

Az ördöglevél nem csak különleges formája miatt közkedvet dísznövény, de igénytelen gondozási igényei miatt is a kedvencünké válhat. Kimondottan kedveli a sötét vagy félárnyékos helyiségeket, és kerüljük a túllocsolást. Nyáron csak akkor adjunk neki vizet, ha a felső talajréteg már kissé kiszáradt.

Télen a nyugalmi időszakban a leveleket egymás után hullanak le, de ettől ne ijedjünk meg, ez egy teljesen természetes folyamat. Ekkor hagyjuk el a locsolást, és a cserepet, benne a gyökértörzzsel együtt tegyük el egy sötét sarokba pihenni. Tavasszal ültessük át friss virágföldbe a rizómát, majd kezdjük el újra kis adagokban locsolni a növényt.

amazonia

Vadkakaó: Pachyra macrocarpa

A vadkakaófa néhány éve tört be a hazai dísznövény piacra, és sikere az óta is töretlen.  A kakaóhoz ugyan semmi köze sincs ennek a növénynek, de annál inkább a majomkenyérfához, amelynek egy távoli rokona. A növény levelei nem is olyan feltűnőek, hiszen egyszerű zöld tenyeresen összetett levelekről van szó, ám a növény furcsasága a törzsében rejlik- a fonott kalácsként összetekert törzs egyedi látványt nyújt, bármilyen lakásban.

A vadkakaót gyakran hívják pénzfának is, amely név abból ered, hogy a növény felfedezője, miután rájött, hogy az összecsavart törzsű növényt, örömmel vásárolják meg az emberek, igen csak sok pénzre tett szert hirtelen.

A növény világos, vagy enyhén félárnyékos helyre kell tenni, és a legfontosabb, hogy vigyázzunk az öntözéssel, mert nagyon hamar túl lehet locsolni, csupán szeretettből.

Csak akkor locsoljuk meg a földjét, ha a felső talajréteg már kellően kiszáradt, és ha kaspóban, vagy más virágtartóban tároljuk a növény cserepét, az öntözés idejére mindig vegyük ki a cserepet a virágtartóból. Mivel a vadkakaó kedveli a magas pártartalmat, télen, nyáron érdemes a leveleit rendszeresen permetezni, a téli fűtési időszakban, pedig helyezzük a cserepét, kavicsos tálcára.

pachira

Szarvasagancs páfrány: Platycerium splendens

A szarvasagancs páfrány különleges formájú leveleiről kapta a nevét, amelyek leginkább egy szarvas agancsára emlékeztet minket.

Ez a páfrányfélék családjába tartozó növény, függő cserépbe mutat a legszebben, hiszen ekkor a levelek formája jobban tud érvényesülni.  A növény két levelet is növeszt egyszerre, az egyik az alsó tőlevél a tápanyag és a víz felvételére szolgál, valamint a tartás is biztosítják a növény számára. Idővel ezek az alsó levelek elkorhadnak, humusszá alakulnak át, így a tápanyagot is saját maga biztosítja a növény.

palma

A szarvasagancspáfrányt árnyékos helyre tegyük, tavasztól őszig mérsékleten öntözzük, télen pedig még jobban csökkentsük le a locsolás mennyiségét, de ne hagyjuk kiszáradni teljesen a földjét.

Mivel ez trópusi növényről van szó, a legfontosabb gondozási igénye a magas páratartalom, így érdemes főleg télen kavicsos tálcára helyezni a cserepét, ám a leveleit soha ne permetezzük a növénynek.

Forrás: CityGreen


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.