A hadsereg módszerével kezelhető a depresszió

Habár a depresszió és a szorongás szinte népbetegségnek számít Magyarországon, sokan mégsincsenek tisztában a tüneteivel.

Ha valaki mégis orvosi segítség igénybevétele mellett döntött, általában mellékhatásokkal járó gyógyszeres kezelésben részesült. A legtöbbet kutatott amerikai műszer azonban most már hazánkban is alternatívát nyújthat a gyógyulni vágyóknak.

A levertség, depresszió érzését itthon nagyon sokan ismerik, de akik az orvosi segítség mellett döntenek, általában csak gyógyszeres kezelésben részesülnek. Bár az antidepresszánsok kétségtelenül hatékonynak számítanak a tünetek kezelésében, alkalmazásuk több kellemetlen mellékhatással is jár, mivel megváltoztatják az agy kémiai egyensúlyát. A gyakran előforduló álmatlanság, fáradékonyság, valamint a testsúlyingadozások így sokszor a depresszió ismételt kialakulásához vezethetnek.

Ezekkel a tényezőkkel a kutatók is tisztában vannak, így a betegség alternatív gyógymódjainak vizsgálata folyamatosan zajlik, eddig azonban nem született olyan eljárás, amely orvosok és betegek körében egyaránt elterjedt volna. Az Alpha-Stim nevű, az USA-ban 1981 óta forgalmazott készülék a Koponya Elektorterápia (CES) segítségével az első olyan szélesebb körben bemutatott eszköz, amely mellékhatások nélkül képes kezelni a depressziót, a szorongást, vagy akár az álmatlanságot is.

A termék már régóta létezik, nagyobb ismertséget viszont csak a sikeres kutatási eredmények nyilvánosságra kerülése után kezdett szerezni. 2005-ben például egy amerikai kórház kifejezetten agresszív betegekkel foglalkozó pszichiátriai osztálya 12.000 dollárt spórolt meg 3 hónap alatt a készülék használatával.  Ennyivel kevesebbet kellett költeniük az átlagosnál nyugtató, kábító és tompító gyógyszerekre. Az Alpha-Stim extrém körülményeknek van kitéve az amerikai és az angol hadsereg alkalmazásában is, ugyanis  a fronton és más veszélyes helyeken szolgálatot teljesítő katonák nagy részét évek óta kezelik vele biztonságuk megőrzése érdekében.

„A depressziót jelenleg elsősorban gyógyszerekkel kezelik, a pszichoterápiának többnyire csak ennek kiegészítéseként jut szerep, ráadásul kevesek számára hozzáférhető. Az eszközt, és alkalmazásának  pozitív eredményeit több szakcikk is taglalja, ám Magyarországon eddig lényegében nem volt elérhető” – mondta Thiery Henriette klinikai szakpszichológus a néhány hete hazánkban is megjelent eszközről.

A termék nemzetközi terjedése azután indult be igazán, hogy tavaly beszámoltak a kutatási eredményekről a világ legnagyobb szakmai érdekképviselete, az Amerikai Pszichológus társaság  által szervezett éves konferencián.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

  1. Kriti Kusan

    Miért tetszenek valótlanságot állítani ?
    “Az eszközt, és alkalmazásának pozitív eredményeit több szakcikk is taglalja, ám Magyarországon eddig lényegében nem volt elérhető” – mondta Thiery Henriette klinikai szakpszichológus a néhány hete hazánkban is megjelent eszközről.”
    A készüléket már 2014-ben forgalmazták Magyarországon.
    És miért nincs néhány komoly orvosi szaklap megjelölve, melyekben komoly vizsgálatok, kísérletek leírását közlik az eszközzel végzett kísérletekről, tapasztalatokról?

    Válasz
  2. Kriti Kusan

    Miért tetszenek valótlanságot állítani ?
    “Az eszközt, és alkalmazásának pozitív eredményeit több szakcikk is taglalja, ám Magyarországon eddig lényegében nem volt elérhető” – mondta Thiery Henriette klinikai szakpszichológus a néhány hete hazánkban is megjelent eszközről.”
    A készüléket már 2014-ben forgalmazták Magyarországon.
    És miért nincs néhány komoly orvosi szaklap megjelölve, melyekben komoly vizsgálatok, kísérletek leírását közlik az eszközzel végzett kísérletekről, tapasztalatokról??

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.