Az életmód orvoslás a hosszú élet titka

Bizonyított tény, miszerint életvitelünk jelentős hatással van egészségi állapotunkra, és a legtöbb civilizációs betegség visszavezethető a nem megfelelő táplálkozásra, a mozgáshiányra valamint lelki egyensúly elvesztésére. Az életmódorvoslás több mint a gyógyszeres kezelés, hiszen itt a páciens aktív részvevője a gyógyításnak, mely során megtanulja a helyes étkezés, a testedzés és a mentális egészség alapjait.

Mi is az az életmód orvoslás?

Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb területe, ami átfogó életmódváltást (táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ a krónikus betegségek gyógyításában, megelőzésében, valamint az állapot romlásának lassításában. Maga az életmód orvoslás igen nagy jelentőséggel bír, hiszen segítségével kezelhetőek az olyan betegségek, melyek kialakulása a nem megfelelő táplálkozáshoz, a testmozgás hiányához, illetve a stresszes életvitelhez köthető. Ilyen állapot többek között a magasvérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, az elhízás, a szívinfarktus, valamint bizonyos daganatok (pl. vastagbélrák).

Fontos kiemelni, hogy tanulmányok szerint gyakran előfordul, hogy a nem gyógyszeres terápia olyannyira hatékony, hogy a betegségre addig szedett gyógyszerek dózisa csökkenthető, vagy akár el is hagyható. Ennek magyarázata, hogy az életmód orvoslással a probléma gyökerére hatunk, és nem csupán a tüneteket, következményt kezeljük- viszont ehhez a beteg aktív közreműködése is szükséges.

boldog család

Életmód orvoslás főbb eszközei

  • személyre szabott táplálkozás
  • személyre szabott testmozgás
  • stressz-menedzsment
  • dohányzás leszokás

Mi jellemzi a magyar emberek egészségi állapotát?

A magyar emberek többségét az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás hiánya és a stresszes életmód jellemzi, ennek következtében pedig igen sok a súlyfelesleggel, magas koleszterinszinttel valamint a magasvérnyomással élők száma. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ megalapítója szerint azonban nagy hiányosság például, hogy a lakosok egy részének nincs tudása arról, hogy mennyi is normál vérnyomás érték, így van, hogy a 160/100 Hgmm-es eredményt is elfogadhatónak tartják.  Ezáltal pedig nem kapják meg a megfelelő kezelést, jelentősen megnő a szív-és érrendszeri szövődmények kialakulásának kockázata.

Még mindig sok a fehér kenyér, de egyre több zöldség és gyümölcs kerül a tányérra

“Pozitívum viszont, hogy egyre többen próbálnak tudatosan odafigyelni az egészséges életvitelre. Annak ellenére, hogy még mindig nagy a 30-40 BMI körül élők száma, nagy előrelépés, hogy a legtöbbeknek sikerült napi szinten beiktatni az étkezéseikbe a zöldség-és gyümölcsfogyasztást, odafigyelnek a megfelelő (1,5-2 l) folyadékpótlásra, ráadásul a cukros üdítők rendszeres vásárlásáról is kezdenek leszokni. Ezek jelentősen hozzájárulnak az egészség megtartásához és visszanyeréséhez, viszont a táplálkozásukban még így is van pár rossz szokás, hiba, ami betegségekhez vezethet. Ilyen többek között a sima fehér liszt használata, a disznózsír gyakori alkalmazása, és a nagy mennyiségű ételek elfogyasztása egy étkezésen belül” – mondja Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, aki hozzátette, hogy előnyösebb lenne, ha gyakran ennénk keveset, előtérbe kerülne a rostdús táplálkozás, a hidegen sajtolt növényi olajok, a cukorpótlók használata, valamint nassolnivalóként az olajos magvak mértékletes fogyasztása.

boldog38

Nem szeretik magukat kifárasztani a magyarok

Mozgás tekintetében érdekesség, hogy térségfüggő – vagyis hol sportosabbak a lakosok, hol pedig kevésbé. Viszont általánosságban elmondható, nagyon kevesen vannak azok, akik az ajánlások szerint mozognak (legalább 150 perc/hét közepes intenzitás – azaz lihegtető, izzasztó – un. kardio mozgás), továbbá sokan nem tudják, mit is takar a közepes intenzitású és az intervallum edzés. Pedig a rendszeres, megfelelő testmozgás igencsak fontos lenne, hiszen az emberek többsége ülőmunkát végez, és időhiányra hivatkozva utána sem szán időt a sportolásra. Ennek persze megvan a maga böjtje, hiszen a krónikus betegségek mellett egyre többen szenvednek különböző ízületi problémákban (pl. térd, nyak, csípő fájdalom), így sokaknak már olyan az állapotuk, hogy gyógytornászra lenne szükségük.

“További érdekesség, hogy a magyar lakosok egyre inkább elszoktak attól, hogy kifárasszák magukat, így nagyon kevesen vannak azok, akik mindent beleadnak és feszegetik a határaikat. Éppen ezért célszerű személyi edző segítségét kérni, aki nem csak személyre szabott mozgásprogramot állít össze, de kellőképp motivál is. Sokan ugyanis a saját bevallásuk szerint lusták, ezért szükségük lenne biztatásra, ráadásul jobban is teljesítenek, ha van mellettük valaki, aki támogatja, és dicséri őket” – mondja Dávid Zsuzsanna, az Életmód Orvosi Központ gyógytornásza.

faradtsag2

Nem tudják, mik a céljaik az életben

Sokszor hallani, miszerint az embert a céljai viszik előre. Ennek ellenére Novinics Edit mentálhigiénés szakember szerint nagy számban vannak azok, akik nem tudnak konkrét célokat megfogalmazni maguknak, vagy pedig – állításuk szerint- mindent elértek, így nem szeretnének újabb kihívásokat. Ennek egyenes következménye az, hogy nem tudják, például milyen sportokat is szeretnének űzni, vagy eddig nem próbálták ki őket, így inkább a mozgásszegény életformát választják. Ezt követően jönnek a különböző kifogások, melyek közül az időhiány a leggyakoribb, valamint az, hogy nem szeretik, ha mások látják őket edzés közben. Természetes, hogy vannak ilyen beállítottságú emberek, jó megoldás lehet az ilyen helyzetekben az egyéni sportok választása (pl. séta, futás, kerékpározás) ráadásul zenelejátszó hallgatásával is remekül ki lehet zárni a külvilágot.

A testmozgásnak pedig igen nagy szerepe lenne a megfelelő stresszkezelésben – mely az egészségmegőrzés egyik alappillére-, amit szükség esetén kiegészíthetnek különböző stresszkezelő technikák is. Ezek együttesen hozzájárulnak a mentális egészség megőrzéséhez, emellett nagy szerepet játszanak a betegségek megelőzésében és kezelésében.

Forrás: https://napidoktor.hu/