A spiritualitás az egészség titka?

A spiritualitás lenne az egészség titka? Az életben nem mindig alakulnak úgy a dolgaink, ahogy szeretnénk. A lényeg azonban az, hogy tapasztalatainkkal kapcsolatban mindig maradjunk pozitívak.

Mi a spiritualitás lényege?

A spiritualitás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjunk. Azoknak, akik kételkednek benne, és a New Age című könyvet lobogtatják, érdemes megfontolniuk: a spiritualitás minden vallást egyesít és egyet sem. Azt azonban mindenképp befolyásolja, hogyan közelítünk életünkhöz, a mindennapi történésekhez, hogyan maradhatunk fittek és alapozhatjuk meg kellemes közérzetünket. Hogy miért?

stressz1
Mert a stressz, a belső harag, a frusztráció betegségeket okoz. Általában az elvárás a kulcs a csalódáshoz, ahhoz, hogy az ember rosszul érezze magát. Ha kiválasztottunk egy bájos kis lakást vagy házat, és azt valaki elhappolja az orrunk elől, vagy állásinterjúnk katasztrofálisra sikeredett, mi történik? Dühösnek és boldogtalannak érezzük magunkat. Belefojthatjuk bánatunkat egy üveg borba, de a boldogtalanság továbbra is mardosni, emészteni fog belül. Egészségünk könnyen tönkre mehet.
Képzeljük el ehelyett, hogy nincs különösebb elvárásunk. Hogy mindent tapasztalatként fogadunk az életben. Minden pillanat egy lehetőség. Ha egy csinos kis házra vágyunk, és nem lesz a miénk, hiába esünk kétségbe – az nem a mi otthonunk volt. Nem nekünk szánták. Akár hisszük, akár nem, nem sokkal később vár ránk egy sokkal jobb lehetőség!

spiritualitas

Ha nem kapunk meg egy állást, azzal ugyanez a helyzet. Nem volt igazán nekünk való, vagy olyan helyzetbe kerültünk volna, amitől az égiek igyekeztek megóvni bennünket. Gondoljunk inkább bele, mit tanultunk ebből a tapasztalatból, kivel vagy kikkel találkoztunk az „út mentén” (akiknek később ugyancsak szerepe lehet életünkben).

Miben segít?

A spirituális nézet segít abban, hogy jól fogjuk fel a dolgokat. Az élet ritkán szolgál éppen azzal, amit várunk. Lehetséges, hogy egy betegség, amelyet akkor tragédiaként élünk meg, később olyan emberek társaságát hozza el nekünk, akik egy jobb élethez, kellemesebb közérzethez segítenek bennünket.

Furcsán hangozhat, de ha mosolygunk a tükörbe, az valóban mosolyt csal arcunkra. Nehezen érezhetjük magunkat depressziósnak, ha éppen a kedvenc zenénket hallgatjuk – és csaknem lehetetlen stresszesnek éreznünk magunkat, ha mélyeket lélegzünk a hasunkból.

Ha elfogadjuk, amit az élet nyújt, még ha éppen egy közlekedési dugóban ülünk is – gondoljunk be, hogy mire jó ez az idő? Talán át kell gondolnunk valamit? Beszélnünk kell egy idegennel, vagy észre kell vennünk egy gyönyörű virágot a kirakatban?

boldogsag

Ha nincs extra elvárásunk, minden pillanatból kihozhatjuk a legtöbbet, a legjobbat. Amennyiben spirituális szemmel nézzük a világot, a spirituális nézet megadja a kulcsot ahhoz, hogy egészségesebbek, boldogabbak legyünk és ez megjelenésünkben is tükröződjön!

De hogyan érjük el a spirituális egészséget? A légző gyakorlat igen hatásos lehet.

Helyezzük a jobb kezünk első és második ujját a homlokunkra. A harmadik és negyedik ujjat a bal orrlyukra, a hüvelykujjat pedig a jobb orrlyukra. Lélegezzünk ki, amíg ötöt számolunk.

Most csukjuk be ujjunkkal a jobb orrlyukunkat, és csak a balon lélegezzünk mélyeket, miközben gondolatban ötöt számolunk. Zárjuk be mindkét orrlyukunkat, tartsuk vissza lélegzetünket szintén ötöt számolás erejéig. Lassan lélegezzünk ki a jobb orrlyukon, ötöt számolva. Engedjük el mindkét orrlyukunkat, de maradjunk levegő nélkül öt számolásig. Majd a folyamatot ismételjük meg visszafelé. Négyszer érdemes végezni.

legzes

Lényeges, hogy amikor kilélegzünk, minden negatív gondolatot, haragot „küldjünk el”. Amikor belélegzünk, „engedjük be” mindazt, amit szeretnénk: szeretetet, szerelmet, élvezetet, örömöt, bőséget, mindent, ami számunkra fontos. Tartsuk benn a pozitív gondolatokat, amikor benntartjuk a levegőt; majd lélegezzük ki a negatívakat. Ilyen módon kifújjuk, amit nem szeretnénk, és belélegezzük, amit pedig igen. Rendkívül hatékony.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.