10 tipp a fogadalmak betartásához

Újévkor hagyományosan listát készítünk arról, hogy mi az, amin változtatni szeretnénk, majd általában sorra szegjük meg ezeket a magunknak tett ígéreteket. A legtöbben természetesen az életmódra és a testsúly csökkentésre összpontosítanak fogadalmaik során. Most, egy hónap elteltével már hasznos lehet számot vetni azzal, mit sikerült betartani, és mi az, ami problémásabbnak bizonyult.

1. A lista átnézése és sorrend felállítása

Az első lépés persze, hogy elővedd a listád és nézd meg, mit sikerült megvalósítanod belőle az elmúlt egy hónapban. Amennyiben több mint 5 elérni kívánt célt írtál össze, állíts fel belőlük egy fontossági sorrendet. Utána gondold át a következőket: egy-egy célod eléréséhez mennyi időt kell ráfordítanod? Mi a leghatékonyabb módszer arra, hogy megvalósítsd? Amikor végigmész a listán, a legfontosabb, hogy mindig a minőségre fókuszálj és ne a mennyiségre. Tehát haladj sorrendben és ha sikerült teljesítened az elsőt, csak azután lépj tovább a következőre.

2. Mindig legyenek szem előtt a célkitűzéseid

Készíts egy naptárt, amelyre felírod a újévi fogadalmaidat, és egy “menetrendet”, hogy milyen módon kívánod elérni. Majd helyezd ki egy számodra jól látható helyre, hogy mindig szem előtt legyen. Minden nap írd föl, mi az, amit sikerült megvalósítanod. Nagyon fontos a pozitív visszajelzés magadnak, és ugyanígy a folyamatos motiváció! Ennek köszönhetően egy idő után már természetessé válnak a lépések és egyre könnyebb lesz őket betartani.

3. Egy visszalépés még nem azonos a kudarccal

Ha elindulsz céljaid megvalósításának útján, előfordulhat, hogy akadályok kerülnek eléd és nem mindig tudod kikerülni őket. Ilyenkor se csüggedj! Például, ha elhatároztad, hogy egészségesen fogsz étkezni és egyszer-egyszer elcsábulsz egy kalóriában gazdag fogásra, az nem azt jelenti, hogy kudarcot vallottál. Nem szabad utólag azon emészteni magad, hogy sikertelen vagy. Nézz előre és légy pozitív, keress alternatív lehetőségeket arra, hogy tudd tartani az ütemet, amit elterveztél. Így például eddz aznap annyival többet, amennyivel több kalóriát bevittél. Tekints mindig előre és pozitívan állj önmagadhoz!

4. Együtt könnyebb

Sokkal könnyebb egy fogadalom betartása, ha egy barátoddal vagy kollégáddal összefogsz. Egyrészt segít abban, hogy egymást motiváljátok, másrészt összekovácsol titeket. Például, ha mind a ketten szeretnétek megtanulni jógázni, akkor miért ne mennétek együtt? Ha esetleg nincs a közvetlen környezetbe olyan, akivel hasonlóak az célkitűzéseitek, akkor az internet segítségével könnyedén találsz különféle speciális csoportokat. Így két legyet ütsz egy csapásra; nemcsak motiváljátok egymást, hanem új barátokra is szert tehetsz, akikkel hasonló az érdeklődési körötök.

5. Kis lépésekben a fogadalmak betartásához

Haladj lépésről lépésre! Ne akarj hirtelen nagy változást elérni. Készíts tervet arról milyen módon és milyen ütemezéssel tervezed a céljaidat. Majd kövesd írásban a lépéseidet napokra, hetekre, hónapokra lebontva, így láthatod milyen messze vagy a célodtól. Ha az a  vágyad, hogy a nyárra jól mutass a fürdőruhában, akkor a NetPincér szolgáltatása például segíthet előretervezni, hogy az adott hétre milyen ételeket kívánsz rendelni.

6. Alakítsd át szokássá

A kutatások szerint 3 hét alatt képes az ember szokássá alakítani egy tevékenységet. Az a legjobb, ha napi rutinná alakítod a fogadalmad betartásához szükséges lépéseket.

7. Koncentrálj az adott pillanatra

Amikor belekezdesz a projektbe, mindig az adott lépésre koncentrálj. Ne a folyamat végét tartsd szem előtt. Nagyon fontos, hogy megtaláld az örömöt ezekben a pillanatokban, mert így olyan pozitív spirálba kerülsz, hogy várni fogod a következő napot,  nem pedig a “csak ezt éljem túl” effektus lép működésbe. Légy türelmes, hiszen “Rómát se egy nap alatt építették”.

Spectators In Team Colors Watching Sports Event

8. Kommunikálj

Beszélj a családodnak, barátaidnak az újévi fogadalmaidról. Minél több ember tud az elhatározásaidról, annál jobban motivál, hogy megmutasd nekik, képes vagy rá. Hiszen a hozzád közelállók valószínűleg figyelemmel követik, hogyan haladsz céljaid felé.

9. Jutalmazd a teljesítményed

Jutalmazd meg magad a folyamat közben. Természetesen ne olyasvalamivel, ami rombolhatja a fogadalom betartását, mint például fogyókúra esetében az édesség. Ünnepeld meg a sikereidet például egy új ruhadarabbal, vagy akár egy jutalmazási rendszert is kialakíthatsz magadnak. Például minden mérföldkőnél vegyél egy-egy jutalom ruhadarabot, így a végén az eredmény egy új gardrób az új, egészségesebb fizikumodhoz.

10. Szeresd önmagad és értékeld a sikereidet

Sokan elfelejtik, hogy az újévi fogadalom betartása közben is a legfontosabb, hogy szeresd önmagad. Komoly kihívást jelent, hogy elérjünk egy kitűzött célt. Ehhez kitartásra van szükség, de ez nem azt jelenti, hogy szenvednünk kell! Önmagunk kínzása sose jó mód arra, hogy elérjük az áhított célt! Mindig életminőségünk javítására  kötelezzük el magunkat. Ha már elindultál az úton, tekints vissza néha. Értékeld, mennyi mindent megtettél már, milyen sok lépést haladtál előre. Emlékeztesd magad, hogy mi volt az eredeti célod és lásd meg az ahhoz vezető ösvény pillanatainak a szépségét, pozitív oldalát.

Ezek tehát a tippek, tanácsok, amik segítenek, hogy fogadalmadat az újévben képes is légy elérni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index