Lézer vs Botox!

Mivel a ráncok kialakulása már a harmincadik életév után elkezdődik, egyre többen igyekeznek minél tovább megőrizni vonzó, fiatalos külsejüket.

A legmodernebb arcfiatalító módszerek közti különbségekről, az előnyökről, az esetleges hátrányokról dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyásza beszélt.

A ráncok elkerülhetetlenek

A mimikai izmok speciális munkája befolyásolja leginkább az arcbőrön megjelenő ráncok kialakulását. Ezek az izmok ugyanis nem ízületeket mozgatnak csontról csontra irányulva, hanem a koponyacsontról indulva az egyes bőrterületeket mozgatják. A szövetek rugalmassága miatt azonban egy bizonyos életkorig ennek a mozgásnak nincs látható nyoma, vagyis amikor az izmok nem mozognak, a bőr kisimul.

Amikor azonban a szöveti rugalmasság csökken, a bőrön már nyugalmi állapotban is láthatóak lesznek a redők, a ráncok. Ráadásul a folyamatosan használt mimikai izmok az évek során egyre erősödnek és nyugalmi állapotban sem lazulnak el teljesen. – mondja dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa. – A csökkenő elasztin- és kollagén-termelődés, és a gyengülő vízmegkötő képesség szintén felgyorsítja a bőr rugalmasságának elvesztését. A rossz hír, hogy a folyamat már a harmincas években elkezdődik és ötven felett rohamosan fokozódik. A jó hír viszont, hogy minden életkorban lehet ellene tenni.

jju338ld1

Ráncfeltöltés belülről lézerrel

A legmodernebb lézeres technika, az úgynevezett ELOS (Elektro Optical Synergy) egyedülálló módon egyesíti a lézer és a rádiófrekvencia hatásait. Először a rádiófrekvencia jut a bőr felszínére, és mivel felmelegíti azt, megsokszorozza a lézer terápiás hőhatását. Ráadásul a rádiófrekvenciás elektróda talpain keresztül a felmelegedés is folyamatosan mérhető, és ha ez egy beállított érték fölé kerül, automatikusan csökkenni kezd, így megelőzve a bőr túlhevülését.

A hatás tulajdonképpen egy gyors, fájdalommentes és azonnali lifting (bőrfeszesítés). A lézerfény ugyanis azonnal összehúzza a kollagén rostokat, később pedig, elnyújtott hatásként jelentkezik a kollagénszerkezet újraépülése, a rostok megrövidülése, a fokozott kollagén termelés, így pedig a látványos bőrfeszesedés. Ez a kezelés kevésbé alkalmas a már rögzült, mély ráncok kezelésére, de az időben elkezdett, és rendszeresen ismételt eljárás erősen lassíthatja a folyamatot. Egy-egy sorozat 3-4 alkalmat jelent, és mivel nem jár invazív beavatkozással, nem jár a munkából való kieséssel.

Gátolt izommozgás botox-szal

A „A”-típusú botulinom toxin az idegek ingerület átvitelét gátolja, vagyis az összehúzódásra vonatkozó idegrendszeri utasítás nem jut el az izomhoz. Ez az anyag nagy dózisban akár méreg is lehet, azonban az orvostudomány már évtizedek óta használja a kóros izomműködések gátlására – tisztított formában és pontosan adagolt mértékben.

vax1jthz1

A Botox elnevezésű készítmény azáltal szünteti meg a ráncot, hogy blokkolja a kezelt izmot, vagyis a páciensnek azért nem lesznek láthatóak például a homlokráncai, mert egyszerűen nem tudja összehúzni az ott lévő izmokat. Éppen ezért azok választják elsősorban a Botoxot, akiknek már középmély, kialakult ráncai vannak, jellemzően a szemöldökök közt, a homlokon, a szem körül.

A készítmény folyékony állagú, és egy vékony tűvel, kis szúrásokkal juttatják a bőr alá. A hatás általában 3-6 hónapig tart, de az ismétlések hatására a kezelt izmok részlegesen gyengülhetnek, és a ráncképző aktivitás is lecsökken, sőt a páciens egyszerűen leszokik az adott izom mozgatásáról. Vagyis több kezelés után az izom szinte szándékosan sem tud annyi ráncot létrehozni, mint korábban. Legújabb kutatások, azt is kimutatták, hogy Botox-al kezelt páciensek depresszióra való hajlama is csökken. Nemcsak azért, mert a tükörbe nézve 10 évvel fiatalabbnak néznek ki, hanem pszichológusok szerint, ha nem tudunk mérgesen nézni, akkor ez pozitívan hat a belső érzelmeinkre is. Sőt, a migrén is javul a homlok Botox kezelése után. Dr. Boros-Gyevi Márta szakmai tapasztalata tehát, hogy a ráncok ellen ma már igazán hatékonyan, gyorsan és látványosan is fel lehet lépni.

Forrás: