Lábgomba, körömgomba, tyúkszem

A cipő viselése védi a lábat a külső hatásoktól, ugyanakkor számos betegség (lábgomba, tyúkszem) forrása is lehet. A láb bőrgyógyászati szempontból kapcsolódik a kézhez, ezért számos bőrbetegség egyidejűleg jelentkezik.

A zárt, rosszul szellőző lábbeli bakteriális és gombás betegségek kialakulására hajlamosíthat. A különböző lábgomba fertőzések gyakoriságuk miatt ma már népbetegségnek számítanak.

Az ún. atlétaláb általában sportolókon alakul ki, illetve azokon akik gyakran viselnek zárt lábbelit. Leggyakrabban a 4-5. lábujj között a bőr berepedezik, fájdalmassá válik, viszket, fehérré válik. Később a folyamat éles szélű, hámló, vörös, viszkető elváltozás formájában ráterjed a többi lábujjközre, illetve a lábhátra is.

A berepedezett bőrön a véráramba kerülhetnek gombaantigének, melyek a szervezetben allergiás reakciót válthatnak ki, melyek a kézen, lábon szimmetrikusan elhelyezkedő apró, viszkető, vízszerű hólyagok kialakulásához vezethetnek.

A másik fontos szövődmény az, hogy a hámsérüléseken át nemcsak gombák, hanem baktériumok is bejuthatnak, és a nyirokutakon át terjedve orbánc, illetve felületes vénagyulladás, nyirokérgyulladás kialakulását okozhatják.

7 fantasztikus házi készítésű szer körömgomba ellen

Hogyan alakul ki a körömgomba?

Az évek óta fennálló, lábujj közti fertőzést okozó gombák, megbetegíthetik a körömlemezt is. A köröm ilyenkor megvastagodott, alatta sárgás szarutömeg halmozódik fel, töredezetté válik. A fertőzésre trauma, köröm alatti vérzés, keringési zavar, cukorbetegség is hajlamosít.

A folyamat rendszerint egy körmön kezdődik, majd később terjed át a többi körömre. A fonalas gombák általában a szabad szél felől, a sarjadzó gombák a körömágy felől betegítik meg a körmöt.

A kezelés előtt nagyon fontos a kórokozó gombafaj identifikálása, tehát a körömkaparék mikroszkópos és tenyésztéses vizsgálata, és ennek megfelelő célzott szisztémás kezelés. A szisztémás kezelés mellett fontos a megfelelő higiéné, a fürdőszoba, a szőnyegek, illetve a lábbelik fertőtlenítése is az esetleges visszafertőződés megelőzése érdekében.

3 tipp házipatikához: napégés, körömgomba és bőrszárazság kezelésére

A tenyésztés azért is lényeges, mert megtévesztő lehet a köröm sárgás színe, melyet nemcsak gombás fertőzés, de pikkelysömör, keringési zavar, köröm alatti szemölcs, ismétlődő trauma is okozhat.

Körömágygyulladás és tyúkszem

Szűk cipők viselése, trauma, nedves munkakörnyezet okozhat a lábon körömágygyulladást. Gombás fertőzés esetén a szubjektív panaszt alig okozó gyulladás a körömsánc felől indul ki, a körömredő duzzadt, vörössé válik, a köröm alól genny ürül.

Foto:123rf.com

Baktériumok okozta körömágygyulladás esetén legtöbbször sérülés, pedikűrözés után alakul ki az oldalsó körömredő gyulladt, lüktetően fájdalmas duzzanata, melyet megnyomva a körömlemez alól genny üríthető.

A recidíva megelőzése érdekében nagyon fontos a megfelelő körömvágás, mely azt jelenti, hogy a körmöt vízszintesen vágjuk le úgy, hogy az oldalsó körömredő ne sérüljön.

A szűk cipők dörzsölése nyomán fájdalmas bőrkeményedések, tyúkszemek alakulhatnak ki, melyek környezetében időnként gyulladás is előfordul. A lábujjak között előforduló makacs tyúkszemek megelőzésében nagyon fontos a kényelmes lábbelik viselése, illetve ureát tartalmazó puhító lábkrémek alkalmazása.

Kezelésében 20-40 százalékos szaliciles tapaszt alkalmazunk 48-96 órán át, majd a felpuhult bőrkeményedést eltávolítjuk.

Forrás: Napidoktor.hu


2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.