Felejtsük el az izzadást hatékony módszerekkel

Az izzadás szükséges, hiszen ez a beépített hűtőrendszerünk. De a túlzott izzadás már nem az. Lássuk, hogyan tehetünk ellene!

Az izzadás természetes jelenség, melynek feladata a testhőmérséklet szabályozása és a káros méreganyagok kiválasztása. Testünk mintegy 2-4 millió izzadságmiriggyel rendelkezik, melyek többsége a talpunkon, a tenyerünkön és a hónaljunkban található.

A hőmérséklet változása, hormonok, valamint hangulatunk hatására a bőrben található idegvégződések aktiválják ezeket a mirigyeket , és megindul a verejtékezés.

Hol keressük az izzadás okait?

Az izzadás lehet örökletes tulajdonság, de befolyásolhatják külső tényezők is, mint pl. a stressz is. Minden hatás, ami növeli a bőr vérbőségét, izzadást vált ki. Izzadhatunk erős érzelmektől, fizikai megterheléstől. Emellett a csípős fűszerek, az alkohol, a kávé, a tea és a dohányzás is befolyásolják az izzadást.

Mitől van az a kellemetlen a testszag?

A menstruációs ciklus során változik a nők hónalji izzadságában található feromonok mennyisége, ezáltal a verejték szaga is. De az izzadság összetétele függ emellett a táplálkozástól.

Bizonyos aromaanyagok, mint a fokhagyma, a vöröshagyma és az erős fűszerek, valamint a vitaminok, például a B-vitamin, kiválasztódhatnak a verejtékben, jellegzetes szagot adva annak.

dezodor2

Az izzadásnak a testszagon kívül számtalan más, esztétikai következménye van, amik igen kellemetlenek lehetnek, ha nem teszünk ellene. Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy villamoson utazva, a kapaszkodóért nyújtózva kivillan a folt ruhán, a hónalj környékén. Ugye milyen kellemetlen?

Főleg, ha még egy közismert dezodormárka reklámjához híven "megjelenik a malacka", azaz az izzadságszag. Ugyanilyen kínos lehetnek az ember hátán megjelenő foltok a blúzon, vagy az a bizonyos lábszag.

Azt gondolnánk, hogy ezekhez képest elhanyagolható a tenyér vagy a homlok/arc izzadása, pedig ez is kellemetlenül érintheti azt, aki átesik rajta. Ezeken legtöbbször a különböző törlőkendők segítenek. A hónalj és láb izzadásához azonban már komolyabb és természetes fegyvereket is bevethetünk.

A zsálya és a tölgyfakéreg csodákra lehet képes. Izzadás esetén gyógyteát is főzhetünk csalánlevél, diólevél, izsópfű, tölgyfakéreg, zsurlófű, zsályalevél használatával.

Lábizzadásra ajánlott tölgyfakéregből vagy zsályalevélből készített főzet vagy melegvizes, ecetes lábfürdő. Hónaljizzadás ellen a mezei zsúrló és tölgyfakéreg keverékéből készített főzetet érdemes használni, amivel naponta mossuk meg hónunk alját.

És ami az étkezést illeti, klorofilban gazdag élelmiszerekkel csökkentheted az izzadságszagot. Fogyassz tehát sok spenótot, sóskát, fehérrépát, fejes salátát, petrezselymet és kelkáposztát, kerüld a nagyon fűszeres és zsíros ételeket!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.