Elképesztő áttörés a melanóma kezelésében

Személyre szabott vakcinával biztató eredményeket értek el a klinikai vizsgálatok során három betegnél amerikai kutatók. A St. Louis-i Washington Egyetem tudósai kutatásaikat a Science tudományos folyóirat legújabb számában ismertették.

A melanóma adja az Egyesült Államokban évente diagnosztizált friss rákos esetek 5 százalékát, ám aránya folyamatosan növekszik. Tavaly 76 ezer új betegnél diagnosztizálták a melanómát, és tízezer páciens hunyt el e rendkívül rosszindulatú bőrrákféleségben.

A vizsgálatban három olyan melanómás páciens vett részt, akiknél ugyan eltávolították a daganatot, ám a rákos sejtek eljutottak a nyirokcsomókba, így nagy valószínűséggel számíthatnak a betegség kiújulására.

A kutatók első lépésként elvégezték a tumorszövet génjeinek szekvenálását mindhárom betegnél, majd összehasonlították az eredményeket a páciensek egészséges szövetmintáival, hogy meghatározzák a mutálódott fehérjéket, a rákos sejtekre jellemző egyedi neoantigéneket.

vizsgálat

A továbbiakban számítógépes algoritmusok és laboratóriumi vizsgálatok segítségével határozták meg, hogy a neoantigének közül melyek válthatják ki a legkifejezettebb immunválaszt, majd utóbbiak felhasználásával elkészítették a személyre szabott vakcinát. A készítmény hatására megnőtt a sejtes immunválaszban szerepet játszó, a rákos sejtek megsemmisítésében résztvevő T-limfociták száma. A kezelés során egyik betegnél sem tapasztaltak komoly mellékhatásokat.

“Az előzetes vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a vakcina igen erőteljes immunválaszt vált ki” – hangsúlyozta Gerald Linette, a Washington egyetem onkológusa, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: a kutatások alapján olyan immunterápia dolgozható ki, amellyel megelőzhető a melanóma kiújulása. A kutató ugyanakkor hangoztatta, hogy jelenleg nem tudható, hosszú távon megőrzi-e hatékonyságát a készítmény.

(MTI)

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.