Furcsa nekünk, áldás a hajnak

Száraz, töredezett, károsodott a hajunk? Megvan a lehetőség rá, hogy természetes módszerekkel gyógyuljunk!

Bár elsőre kellemetlennek hangzik, a tojás, az avokádó vagy éppen a majonéz tökéletes hatást gyakorol a hajra!

A szó szerint gyökeres hajápolás valódi terápia, mely a tincsek mély kondicionálását eredményezi azok után, hogy károsodott a hajfestés, a túlzott igénybevétel (állandó formázgatás) vagy akár a mostoha időjárás miatt. A cél az, hogy helyreállítsuk a sérült, töredezett, száraz, formáját vesztett hajat.

Mély ápolás száraz és sérült hajra

Abban az esetben, ha festett hajunk van, konzultáljunk fodrászunkkal, nem lesz-e negatív hatással a kezelés a hajszínre. Ajánlatos a törött hajvégeket lemetszeni, mielőtt belefogunk a mély ápolásba.

Shea vaj és olívaolaj

A mély kondicionálásban rendkívül hatásos az alábbi keverék. Készítsünk otthon keveréket, mely egyenlő arányban tartalmaz shea vajat és olívaolajat. Melegítsük fel egy kicsit mikrohullámú sütőben.

Ne melegítsük túl, mert ebben az esetben káros hatással is lehet a hajra! Annyira legyen meleg, hogy könnyedén hozzá tudjunk érni és belemasszírozzuk a hajba, különös figyelmet fordítva a hajvégekre. Ha kész, fedjük be a fejet zuhanyzósapkával, majd szárítsuk a hajat óvatosan, inkább a hűvös, mint a meleg hővel, 15-20 percig. Ezután samponozzuk be a hajat, ahogy szoktuk és mossuk meg.

Foto:123rf.com

Tojás sampon

A nagyon száraz haj remek ellenszere a tojás sampon, mely 1 darab tojást, fél liter felforralt vizet és kb. 28 gramm friss rozmaringot tartalmaz. Tegyük a rozmaringot a vízbe és hagyjuk állni, mint egy teát, minimum 20 percig. Hűljön le a víz szobahőmérsékletűre, ezután rakjuk bele a tojást és keverjük vele össze. Masszírozzuk az így készült sampont a száraz hajba, majd hagyjuk rajta kicsit állni és öblítsük ki.

Majonéz és avokádó

Keverjünk el egy avokádó pürét egy kis üveg zsíros majonézzel és készítsünk belőle egyenletes mixet. Vigyük fel a hajra a keveréket, míg minden tincs alaposan be nincs fedve. „Csomagoljuk be” a fejet egy törölközővel és hagyjuk rajta a mixet kb. 30 percre. Ezután öblítsük le és formázzuk, ahogyan szoktuk. Figyelemreméltó változást fogunk tapasztalni a hajon. A majonéz esetében fontos, hogy zsíros legyen és ne alacsony zsírtartalmú, mert a zsírossal érjük el a kívánt hatást!

fésülk_hajápolás_37319596

Foto:123rf.com

Plusz segítség a száraz hajnak

A festett és igénybevett haj gyakran válik gyengévé, szárazzá, károsodottá, porózussá. Néhány, minden konyhában megtalálható eszközzel azonban könnyedén javíthatunk a tincseink állagán. Tápláljuk és gondozzuk a hajat!

1. lépés: mixeljünk össze ½ csésze száraz rozmaring levelet és vele megegyező mennyiségű száraz kamilla levelet egy csésze sáfrányolajjal.

2. lépés: melegítsük a gyógynövények és az olaj keverékét alacsony lángon, kb. 40-45 percig. Ne forrjon!

3.lépés: a folyadékot öntsük egy üvegbe és takarjuk le egy muszlin ruhával. Tartsuk az üveget meleg helyen.

4.lépés: keverjük meg a folyadékot minden nap egyszer, egy héten át.

5.lépés: szűrjük le a keveréket a muszlin ruhán keresztül és tároljuk egy kancsó szerű üvegben.

6.lépés: vigyük fel a mixet a hajra – nedves hajra kell feltenni, úgy, hogy kissé felmelegítjük, majd fedjük be a hajat zuhanysapkával.

7.lépés: itassuk fel törölközővel, így a szükségtelen folyadék is távozik és csavarjuk be a fejünket. Amikor a törölköző lehűl, vegyük le és samponozzuk be a hajat, ahogy szoktuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index