A lelki terror hozzájárul a szülés utáni depresszióhoz

A partner miatt elszenvedett pszichológiai terror ? akkor is, ha fizikai bántalmazás nem történik ? növeli a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét.

A fizikai erőszak visszaszorításával sokan foglalkoztak, de a Lancet hasábjain megjelent tanulmány új megközelítést vázol.

Dr. Ana Bernarda Ludermir és a Pernambuco Állami Egyetem munkatársai 1133, 18 és 49 év közötti, harmadik harmadban lévő terhes nőt vizsgáltak 2005 júliusa és 2006 decembere között. Ludermir és munkatársai az alanyokkal terhességükre és a szülés utáni időszakra kiterjedő kérdőívet töltettek ki, mely felölelte a partnertől elszenvedett erőszakos cselekményeket, valamint a kérdésekből következtetni lehetett arra, milyen fokú depresszió alakult ki.11677Megállapították, hogy a nők 26 százalékában alakult ki terhesség utáni depresszió, valamint, hogy az esetek 28 százalékában történt bántalmazás a partner részéről, mely főként pszichológiai jellegű volt. A statisztikai értékelés feltárta, hogy a gyakoribb pszichológiai erőszak mintegy kétszeresére növeli a depresszió esélyét azokhoz képest, akik egyáltalán nem élnek át ilyen jellegű élményt.

Forrás: