Kiborít a rumli? – 10 szuper ötlet a játszószobához!

Nem kis fejtörést okozhat a válasz: hogyan csinálhatnánk a szinte mindig rendetlen gyerekszobából egy mutatós, barátságos és rendezett teret?

Egy szülő számára nem kérdés, hogy a gyerek- és egyben játszószoba a legrendetlenebb, legkevésbé szervezettnek tűnő helyiség a házban vagy a lakásban! Sokszor hiába szeretnénk, ha ott is rend uralkodna – legalább a vendégek látogatásának idejére, ugye – a gyerkőc játékai, könyvei, szanaszét heverő építőkockái megakadályoznak ebben. Íme néhány bájos ötlet, amelyekkel a gyerekszoba rendezettebbnek, sőt mókásnak fog kinézni!

play-kitchen-master

1.Alakítsunk ki egy játékkonyhát a szobában – ez a kislányoknál fog persze főleg beválni, de ki tudja, nem akar-e a fiunk is szakácskodni? A gyerekméretre szabott konyhai felszerelések, apró tálalószekrény, műhűtőszekrény és társaik játékosan arra nevelik a lurkót, hogy rendszerezze, elpakolja a dolgokat, miközben jót is játszik velük. A részletek kialakításában – például szükség lesz egy hosszúkás komódra is -, az Ikeás jellegű bútorok, polcok is segíthetnek, melyekre ízlésesen fel lehet pakolni a játékokat is.

sator

2.Készítsünk olvasó sátrat! Gyerekkori emlékeink a szobán vagy kerten belül kialakított játszó kuckókról sokat segíthetnek! Egy hangulatos, könnyen elkészíthető sátor, benne egy kis világítással, szőnyeggel és néhány párnával nagyon mutatós elvonuló hely lehet a gyerkőc(ök) számára. Csak vázat és egy kis vásznat kell hozzá szereznünk, s máris megújul a játszószoba!

3.Színpompás fali dekorációval szinte „igazodunk” a rumlihoz! Abszolút ötletes a gyerekszobában egy olyan falat kialakítani, amelyre színes papír keretekben fotókat rakosgatunk ki. Imitáljanak a fotótartók kerek gömböket, amelyek alá egy fatörzset erősítünk papírból – már készen is van a színes, vidám „fotófa”, amely egy méretes falrészt képes ötletesen dekorálni.

4.A plüssállatok dekoratív elhelyezésével szintén rendezettebb szobát alakíthatunk ki. A gyerekszoba falán keressünk egy olyan részt, amelyre egymás alá rakosgathatjuk őket, méghozzá tartókba! Úgy fognak festeni, mint a trófeák a vadászház falán. Nemcsak könnyebben megtalálhatók – még a nevüket is alájuk írhatjuk…-, de igazán ötletes részletet kapunk a játszószoba terében!

tabla

5.Készítsünk az eligazító táblákhoz hasonlót a gyermek, vagy gyermekek nevével! Rusztikus hatást kelt a fakéreg jellegű alapra erősített, jópofa építmény, melyre a gyermek nevének betűi kerülnek erős kartonpapírból összeállítva. A betűk egymásra épülnek, és hosszúkás kis építményt alkotnak majd! Mutatós és igazán kreatív darab a gyerekszoba terében!

6.Nem tűnik annyira rendezetlennek a játszószoba, ha sok-sok színnel dobjuk fel – a minikonyha és egyéb kiegészítők színpompás megjelenése nemcsak vonzó, de vidám is, kifejezetten hangulatot teremt egy kis játékhoz, a felnőtteknek is!

eligazito

7.Mini étterem berendezésével szintén rendszeretőbbé nevelhetjük a lurkót! A nyitott komódok mellé szerezzünk be egy-két kisasztalt székekkel, szereljünk a falra egy menütáblát, amire krétával lehet írni. A gyerekszoba hangulatát étteremben használatos függöny típussal (például piros csíkos textillel), és egyéb kiegészítőkkel is gyorsan megváltoztathatjuk – ha a gyerkőc szeret főzést, vendégfogadóst játszani, ideális terep lesz számára!  Sose felejtsük el hangoztatni, hogy a rendezett konyhában mindent előbb megtalál…!

8.Egy kis játszóház a gyerekszobában sosem rossz ötlet. Nem beszélve arról, hogy benne számos, gyakran a földön heverő játékot praktikusan el lehet rejteni. A kis kuckó nézzen ki úgy, mint egy rendes ház – tetővel, ablakkal, az ablakban virágtartókkal. A kreatív szülők csinos kiegészítőket, függönyöket is készíthetnek hozzá. A kis ház belsejét pedig be lehet polcozni, így sok-sok apróságnak helyet ad. Még élethűbb lesz, ha a falra a házikó mellé fát és füvet festünk!

DSC05775

9.Fel lehet dobni a játszószoba terét azzal is, ha felfelé terjeszkedünk. Nem nehéz mini „sziklamászó” falat kialakítani például egy szabad falon a lurkónak, ahol fölös energiát levezetheti.

10.Kerüljenek a gyerekszoba terébe jól használható, akár görgőkön is guruló konténerek, műanyag, kihúzható fiókokkal. Rengeteg dolgot képesek „elnyelni”, miközben jól is mutatnak (főleg színes fiókokkal). Közéjük felszerelhetünk egy akasztórudat, mint a szekrényben, melyre felkerülhetnek a maskarák, a játszó kosztümök. Így a lurkó is könnyen eléri őket és rendszerezni is tudja. Egy ötletes játszószoba titka a sok, mutatós pakolóhely és a megfelelő helykihasználás!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.