Kiadós téli levesek

Ebben a téli időben a fűszeres, kiadós, forró, sűrű levesek esnek a legjobban, lassan kanalazgatva, jóízű beszélgetéssel kísérve.

De ha cukorbeteg vagy diétázó van a családban, igencsak át kell gondolnunk, milyen levest is válasszunk, hiszen a szénhidráttartalomra és a kalóriatartalomra egyaránt ügyelnünk kell. Így a szokásos zsíros, tejszínes krémlevesek, a fehér lisztes galuskával, csipetkével gazdagított receptek ez alkalommal biztosan kiesnek.

De ezeken felül is számtalan, kipróbálni való új, egészséges recept áll a rendelkezésünkre: mi most éppen a Tudomány Kiadótól, a Diabetes Magazin gazdájától kaptunk nagyszerű tippeket a Receptsarok 5. kiadványból. Az összeállításban a Kedvenc receptem pályázatra érkező ételek szerepelnek, melyeket dietetikusok is ellenőriztek. A receptgyűjteményben levesek, zöldség-, hal-, hús-, egytálételek, köretek és hidegkonyhai fogások, saláták, sós-édes sütemények és desszertek is találhatók, így akár egy komplett menü is könnyen összeállítható belőlük. Mi most téli kedvenceinkből, a levesekből válogattunk.

Cukkinis raguleves – Bíró Sára receptje

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 278 kcal
Fehérje: 26 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 22 g

Hozzávalók 4 adaghoz:
300 g csirkemellfilé
150 g sárgarépa
80 g petrezselyemgyökér
100 g bébi cukkini
150 g csiperkegomba
100 g zöldborsó
100 g burgonya
100 g vöröshagyma
100 g paradicsom
1 ek. olívaolaj
20 g vaj
150 ml joghurt
1 ek. tönkölybúzaliszt
2 csipet kurkuma
1 csokor friss tárkony
1 csokor petrezselyemzöld
1 szál lestyán
só, bors
fél citrom leve

Megpucoljuk és feldaraboljuk a zöldségeket. Megmossuk, és ujjnyi csíkokra vágjuk a csirkemellet. Egy fazékba beletesszük az olajat, majd a vajat, erre rárakjuk a csirkemellet, fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felaprított zöldségeket: a petrezselymet, gombát, apró kockákra vágott cukkinit. Meghintjük kurkumával, majd felengedjük 1,5 liter forró vízzel (vagy csirkealaplével). Sózzuk, borsozzuk. Belerakjuk a felvágott burgonyát, egy hagymát egészben (ha megfőtt, ki lehet dobni). Hozzáadjuk a leveshez a paradicsomot, lestyánt, petrezselyemzöldet, apróra vágott tárkonyt. Kis lángon főzzük – vigyázzunk, ne főzzük sokáig –, a végén hozzáadjuk a zöldborsót. Frissen facsart citromlével ízesítjük. Elkészítjük a habarást: a joghurtot csomómentesre keverjük a liszttel, majd hígítjuk két merőkanálnyi forró levessel, és folytonos kavarás mellett beleöntjük a levesünkbe. Megkóstoljuk, és ha szükséges, utána ízesítünk.

Szegedi halászlé – Buzás Sándorné receptje

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 220 kcal
Fehérje: 26 g
Zsír: 9 g
Szénhidrát: 8 g

Hozzávalók 4 adaghoz:
600 g tisztított ponty
600 g tisztított harcsa
400 g vöröshagyma
10 g fokhagyma
2 db hegyes erőspaprika

40 g szegedi fűszerpaprika

A megtisztított halakat kifilézzük. A csontokat, fejeket a megtisztított, félbevágott vöröshagymát sóval, borssal, fokhagymával, a tetejére szórt pirospaprikával ízesítve és fejenként egy liter vizet hozzáöntve főzzük 2-2,5 órán keresztül. A halfiléket beirdaljuk, kockára daraboljuk, megszórjuk kevés sóval, és felhasználásig hűtőbe tesszük. Ha az alaplevünk elkészült, akkor passzírozzuk át egy tésztaszűrőn fakanállal vagy egy húsklopfolóval mozgatva a szűrőben a kimert halcsontokat és a hagymát. Erre azért van szükség, hogy a halcsontról lejöjjön a hús, ez fogja tartalmassá tenni az alaplevünket. Ha megvagyunk az alaplével, akkor forraljuk fel, tegyük bele a már előkészített halkockákat, és főzzük 10 percig. Amennyiben volt belsőség a halakban, akkor azt most adjuk hozzá, főzzük még 10 percet, kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízesítsünk utána, tegyünk bele ízlés szerint hegyes erős paprikát, vagy tálaljuk mellé. Családi események alkalmával bográcsban főzzük, de fazékban is elkészíthető.

Forrás: http://gyorgytea.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.