Ki mint veti ágyát…

Az alvás kiemelkedően fontos része mindennapjainknak, mégis egyre rosszabbul alszunk. Erre hívja fel a figyelmet minden évben, az aktuális üzenetet kiemelve, a World Association of Sleep Medicine.

Ettől az évtől, a nemzetközi szervezet partnereként a hazai alváskultúrában végzett tevékenységét elismerve, a World Sleep Day Hungary is. A magyarországi mozgalomban több, alvással foglalkozó intézmény, többek között a kezdeményező  Benyovszky Orvosi Központ, a Napidoktor.hu egészségportál vezetésével  számos orvos, gyógyító és médium csatlakozott.

Az első Alvás Világnapját „Aludj jól, élj ébren!” szlogen alatt 2008-ban tartották. A 2012. évi  WSD üzenete: Lélegezz könnyen, aludj jól! üzenete  a világon több mint 50 országban jelenik meg. Az idei Alvás Világnapja március 16-a, Magyarországon azonban – a nemzeti ünnephez kapcsolódó munkaszüneti napok miatt – március 13-án-án tartják.

A hazai alváseseményen több fontos területre hívják fel a figyelmet a szakemberek, többek között az alváslét, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzésének lehetőségei, az alvásgyógyítás új módszerei kerülnek a középpontba. Így a Bemer-technológia sikeres alkalmazásának nemzetközi tapasztalatairól és a melatonin-pótlás fontosságáról épp úgy szó esik, mint az alvás közvetlen feltételeinek a kialakításáról, amelynek alapvető eszköze a jó ágy és matrac, valamint az ágynemű.

alom4

A World Sleep Day Hungary rendezvényein ismertetik a legújabb alvásfelmérés eredményeit is. A Szinapszis Kft. reprezentatív anyagából kiderül, hogy nem jól alszunk: tíz felnőttből mindössze ketten érzik teljesen pihentetőnek az alvásukat. Ők is jellemzően az alvás mennyiségére figyelnek, annak minősége nem kap jelentős szerepet. A felmérés megerősíti, hogy az alváskultúra, illetve az alvással kapcsolatos ismeretek szintje alacsony a lakosság körében.

Magas a megkérdezettek körében a horkolók aránya, amely  számos esetben súlyos légzési problémákra hívja fel a figyelmet, és mindenképpen orvoslást igényel. A budapesti Alvás Világnapján nemzetközi program indulását jelentik be: keresik Magyarország  Sleepfriendly/Alvásbarát hoteljeit, az erre megfelelő intézmények minősítő megkülönböztetést kapnak, amelyet a hazai és nemzetközi kommunikációban is használhatnak. A hazai kezdeményezésű program iránt jelentős a figyelem: Németország, Svájc, Ausztria, Szlovákia, Szlovénia mellett a WASM nemzetközi alvásszervezete is  érdeklődik.

Oda kell figyelnünk az alvásunkra, hiszen tudományosan alátámasztott: befolyásolja a testi és szellemi fejlődést, fontos szerepe van a megújulásban és a memóriánk állapotát is meghatározza. Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás emberi szükséglet, ugyanúgy, mint az evés és az ivás, így elengedhetetlen az egészséges élethez.

alvas62

A minőségi éjszakai alvás célja és vágya mindazoknak, akik alvászavarral küszködnek, akik csupán álmodnak a pihentető alvásról. Sajnálatos, hogy rengeteg alvásbeteg nem veszi igénybe szakember segítségét, hogy javítson alvásminőségén és ezzel együtt egészségén is. Az Alvás Világnapját a világ számos  pontján megrendezik. Újságcikkekkel, televíziós megjelenésekkel, rádiós anyagokkal és online formában, oktatási segédanyagok bemutatásával és kiállításokkal hívják fel a figyelmet az alvás fontosságára. A magyarországi WSD eseményeit levélben üdvözölte  Allan O’Bryan, a WASM elnöke és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is.

Szakmai partnerek:  BEMER Group, Pharma Nord, Billerbeck,

Médiapartnerek: Napiotthon.hu, Nemzeti Egészségügyi és Egészségipari Kommunikációs Közhasznú Egyesület, Budapesti Alvásközpont, Benyovszky Orvosi Központ, Szinapszis Közvéleménykutató Kft.,  Akadémiai Kiadó,  Medipraxis Consulting, Vendég&Hotel, Diplomacy &Trade, Diplomata Magazin, Patikamagazin, Studium&Praktikum, , Aktívpihenés és Aktíveuerlaubszeit Magazin, Infovilág, Life 4U, Sleepfriendlyprogram.com, Korkontroll, Orvosikozpont.hu; Napidoktor.hu,  Napialvas.hu, drportal.hu, Egészségfigyelő.hu; szallas.hu, premiumhotelek.hu. Köszönet a  Magyar Televízió Delta és az RTL Klub Fókusz című műsorainak.

vid4u.init(450,337,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.