Ki mint veti ágyát – Az Alvás Világnapja Budapesten 2013.

Az alvás fontos része mindennapjainknak!. Erre hívja fel a figyelmet minden évben az aktuális üzenetet kiemelve a World Association of Sleep Medicine, Magyarországon a nemzetközi szervezet partnereként a World Sleep Day Hungary is.

Életünk egyharmadát alvással töltjük. Az alvás emberi szükséglet, ugyanúgy, mint az evés és az ivás, így elengedhetetlen az egészséges élethez. A minőségi éjszakai alvás célja és vágya mindazoknak, akik alvászavarral küszködnek, akik csupán álmodnak a pihentető alvásról. Sajnálatos, hogy rengeteg alvásbeteg nem veszi igénybe szakember segítségét, hogy javítson alvásminőségén és ezzel együtt az egészségén is.

Az alvás kiemelkedően fontos része mindennapjainknak, mégis egyre rosszabbul alszunk. Erre hívja fel a figyelmet minden évben az aktuális üzenetet kiemelve a World Association of Sleep Medicine, Magyarországon a nemzetközi szervezet partnereként a hazai alváskultúrában végzett tevékenységét elismerve a World Sleep Day Hungary is. A magyarországi mozgalomban több, alvással foglalkozó intézmény, többek között a kezdeményező Benyovszky Orvosi Központ, a napidoktor.hu, a napialvas.hu , a napiotthon.hu egészségportálok közvetítésével számos orvos, gyógyító és médium csatlakozott.

Az idei Alvás Világnapja március 15-a, Magyarországon azonban – a nemzeti ünnephez kapcsolódó munkaszüneti napok miatt – március 12-én tartják. A hazai alváseseményen több fontos területre hívják fel a figyelmet a szakemberek, többek között az alváslét, az alvásgyógyítás új módszerei, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzésének új lehetőségei kerülnek a középpontba. A 2013. évi Alvás Világnapja központi eseményére a Symbol Budapest (III. Bécsi út 56.) különtermében kerül sor, 2013. március 12-én, kedden. (A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.)

alvas%252884%25291

A rendezvény témája:

ALVÁSLÉT. A jó alvás feltételei, eszközei. A elalvásos közlekedési balesetek megelőzésének lehetőségei.

Témák, előadók:

1. Magyarország közúti közlekedésbiztonsági helyzete 2012-ben, a fáradtság közlekedés biztonsági kockázata, az elalvásos balesetek megelőzésének lehetőségei. Előadó: Dr. Halmosi Zsolt r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, országos rendőrfőkapitányság-helyettes, rendészeti főigazgató

2. Az alvászavarok és betegségek orvosi háttere Dr. Vida Zsuzsa alvás neurológus (BOK)

3. Az alvást és ébrenlétet befolyásoló betegségek pszichiátriai háttere – az autóvezetői engedély  orvosi alkalmasságával kapcsolatban Svédországban. Dr. Félegyházy Zsolt pszichiáter (Karolinska Egyetem, Stockholm)

4. Alvás és vezetés – a Szinapszis és a napidoktor.hu  közvélemény kutatásának eredményei  Kiss Katalin kutatási igazgató (Szinapszis)

5. Az alvászavarok és betegségek szívgyógyászati összefüggései Dr. Váradi András főorvos

6. Az alváslét és a cirkadián ritmus összefüggései Dr. Sándor Edit főorvos

7. Autóvezetés – szolgálatban Győrfi Pál, országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója

8. Sleepfriendly Program – Alvásbarát Hotelek 2013. Kiss-Róbert Richárd, a Sleepfriendly program nemzetközi igazgatója

9. Országos munkahelyi alvásminőség mérés és alvásminőség javító program 2013.

A fejlett országokban a lakosság mintegy harminc százalékát érinthetik különböző alvásbetegségek, Magyarországon a helyzet ennél is rosszabb,  az elmúlt években végzett hazai országos alvásfelmérés adatai alapján. A legfontosabb feladat a gyógyítás mellett a megelőzés. Fel kell hívni a lakosság figyelmét a stressz, a túlzott munkaterhelés, az egészségtelen életmód veszélyeire, amelynek következménye nemcsak a várható életkor rövidülése, hanem számos betegség, és – mint erre egyre több a  szomorú példa – tragikus közlekedési balesetek előidézője is lehet.

alvas%252898%2529

Szakmai támogatók:

Budapesti Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Központ, Benyovszky Orvosi Központ, Pharma Nord,

Szakmai partnerek:

World Association of Sleep Medicine, World Sleep Day Organization, World Sleep Day Hungary Programiroda

Médiatámogatók és információk:

www.napialvas.hu

www.napidoktor.hu

www.napiotthon.hu

www.napimama.hu

www.orvosikozpont.hu

www.sleepfriendlyprogram.com

 

Regisztráció a konferenciára:

[email protected]

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.