Kezdjük el most! – Így zajlik a kert téliesítése – 2.rész

Szeretnénk tavaszra rendezett, mutatós kertet, pompázó virágokat? Készítsük elő a terepet a kert téliesítésével, végezzük el szakszerűen a munkálatokat!

Ahhoz, hogy tavasszal minden rendben menjen, azaz kellemes legyen a környezetünk és kikeljen, amit elültettünk, ősszel is tenni kell. A kert téliesítésének ilyenkor kell nekilátni a siker érdekében.

A zöldségekkel, a fűszer- és bogyós növényekkel való teendőkről előző cikkünkben már szó esett.

Lássuk, hogyan téliesítsük az évelőket és a virágot, valamint a fákat és bokrokat.

4.Évelők és virágok

A kert téliesítése során nem szabad megfeledkeznünk a virágzó bokrokról és az évelő növényekről. Öntözzük őket ősszel, s hálásak lesznek a tél során. Amint a talaj megfagy, vágjuk vissza az évelő növényeket 7 centiméternyit, majd fektessünk rájuk mulcsot, falevelekből vagy szalmából.

Ha új virágágyásokat szeretnénk tavaszra, borítsuk most be mulccsal vagy műanyaggal a talajt, hogy elnyomja a növekedést, mire a föld ismét melegebbé válik.

A kert téliesítésekor még hóesés előtt fedjük be a pachysandrát mulccsal vagy fenyőágakkal, több centiméter mélyen.

A cserepes krizantémokat vigyük védett helyre, amikor virágaik elhalványulnak. Öntözzük meg jól és fedjük be vastag réteg szalmával őket, hogy átteleljenek.

Amint a fagy sötétebbé teszi a dáliák, gladiolák, kánák leveleit, óvatosan ássuk ki őket s hagyjuk száradni kint, újságpapíron néhány napig. Ezután csomagoljuk be száraz tőzegmohába, sztiloporba vagy rétegezett újságpapírba, s tároljuk sötét, nedves helyen tavaszig.

5.Muskátlik

A muskátli eredetileg dél-afrikai virág, s háromhónapos alvási időszaka van a téli szárazság idején. Jól meg kell önözni őket, mielőtt „elalszanak”.

A kert téliesítésekor régen nem volt probléma hűs pincében, száraz talajon átteleltetni ezeket a növényeket, ahol sötét van és nedves a levegő. Csak le kellett szedni a piszkot a muskátligyökerekről, és felakasztani őket fejjel lefelé, csomókban. Tavasszal vissza kellett vágni kissé, majd elültetni cserépbe, s nemsokára virágoztak is.

Szerencsés esetben most is van ilyen pincénk, ahol tárolhatjuk őket. Ám a házban is lehet olyan hely, ahol hűvös van, s átteleltethetjük benne a muskátlit, méghozzá cserépben, időnként kevés vizet adva neki. Tavasszal vigyük meleg helyre és öntözzük bőségesen. Amint megjelennek a rügyeik, ültessük át őket és ritkítsuk meg. A legjobban egy jó vízelvezetésű, műanyag vagy mázas virágedényben érzik jól magukat.

6.Rózsák

A rózsákat ősszel rendszeresen locsolhatjuk. Nincs szükségük trágyázásra, az első fagyok megjelenése előtti 6 hétig.

Távolítsuk azonban el róluk a halott vagy beteg ágakat. Az első fagy után takarjuk be komposzttal vagy levelekkel a növényeket. Azon területeken, ahol komoly fagyok vannak, az alacsonyan növő rózsákat hálóval célszerű befedni, amelyet lehullott levelekkel, komposzttal, mulccsal vagy száraz ágacskákkal, fenyőlevelekkel töltünk fel.

Mielőtt a napi hőmérséklet fagypont alá süllyed, óvatosan húzzuk lejjebb a rózsaágakat és fedjük be őket mulccsal, fenyőágakkal.

7.Fák és bokrok

Óvjuk a kis fákat és bokrokat is a kert téliesítése során. Ezeket is célszerű hálóval körbevenni, s azt megtölteni levelekkel, szalmával.

Ellenőrizzük a fákat, s távolítsunk el minden törött ágat, tisztítsuk meg a törzset. Ha élő karácsonyfát vennénk idén, még most ássuk ki a lyukat számára, mielőtt a talaj fagyni kezd. A kiásott földet tároljuk a garázsban, pincében, ahol nem fagy. A lyuk fölé pedig helyezzünk egy táblát, s jelöljük meg a helyet, hogy hóban is megtalálhassuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php