Kezdjük el most! – Így zajlik a kert téliesítése – 1.rész

Szeretnénk tavaszra rendezett, mutatós kertet, pompázó virágokat? Készítsük elő a terepet a kert téliesítésével, végezzük el szakszerűen a munkálatokat!

Ahhoz, hogy tavasszal minden rendben menjen, azaz kellemes legyen a környezetünk és kikeljen, amit elültettünk, ősszel is tenni kell.

A kert téliesítésének ilyenkor kell nekilátni a siker érdekében.

Lássuk, mi a teendőnk a zöldségekkel, a fűszer- és bogyós növényekkel, az évelőkkel, rózsákkal, fákkal és bokrokkal.

1.Zöldségek

A kert téliesítése során a zöldségeskertet régi fadarabokkal, esetleg kimustrált ágyneművel célszerű letakarni. A csökkenő fény és hőmérséklet hatására egyébként is megtorpan növekedésük.

Hagyjuk a kertben a sárgarépát, paszternákot, retket, fokhagymát, tormát, póréhagymát és fehérrépát, melyeket kora télen is leszedhetünk. Jelöljük meg a sorokat, hogy megtaláljuk őket a hóban, s fedjük be bőségesen mulccsal, megvédve a talajt a fagyástól.

Szedjük fel a maradék paradicsomot, tököt, babot és borsót. Ha nem betegek, készítsünk komposztot belőlük, ha igen, égessük el, különítsük el jól őket.

A kert téliesítésének fontos lépése, hogy mielőtt a talaj túl kemény lesz, vegyünk ki belőle minden gyomot, törmeléket, távolítsuk el a betegségek, kártevők számára lehetséges áttelelő helyeket. Kissé túrjuk fel a földet, hogy kifordítsuk belőle az áttelelni vágyó kártevőket – ezzel csökkentjük a velük járó gondokat tavasszal és nyáron.

Ha megtisztítottuk a terepet, tegyünk a talajra egy réteg komposztot, levelet, trágyát, illetve meszet, ha szükséges. Forgassuk gyengéden a talajba.

Másik lehetőség takarmánynövényeket vetni bele.

Ha egy terület reménytelenül gyomossá vált, fedjük be fekete műanyaggal vagy kartonpapírral, és hagyjuk rajta egész télen. Ez elpusztítja a terjedő gyomokat.

2.Fűszernövények

A zsálya évelő, mely számos helyen megél és nincs szüksége speciális kezelésre a kert téliesítésekor.  Mielőtt a fagy megállítja növekedését, vágjunk belőle pár ágacskát és szárítsuk meg őszi díszítéshez!

A rozmaring örökzöld évelő, melyet télire védett helyre kell rakni (például fészerbe) vagy bevinni a lakásba kaspóban.

A kakukkfű szinte elpusztíthatatlan. A kert téliesítése során csak azt kell figyelembe vennünk, hogy ősszel „elalszik”, s feléleszti magát tavasszal.

kakukkfű

A petrezselyem, amely 2 évig tart ki, ellenáll a könnyebb fagynak. Hideg éjszakákra viszont jobb betakarni. Hosszú gyökere miatt nem jól átültethető.

A metélőhagyma vagy snidling évelőnek számít, ki kell venni a földből és cserépbe ültetni, majd célszerű a lakásban egy hűvös, napos helyen tartani. Öntözzük gondosan, s így télen is lesz mit szüretelnünk a snidlingről.

3.Bogyós növények

A kert téliesítése során legyen gondunk a bogyós gyümölcsökre. Az ősz közepe táján érdemes megritkítani a nyári málnát, s a legerősebb hat vesszőt meghagyni, kellő távolságra egymástól. Az őszi málnákat viszont a talajig vissza kell vágni, miután leszedtük a gyümölcsöt. Újak fognak fejlődni tavasszal.

A szedret ültessük el ősszel és a vesszők körül forgassuk kicsit fel a talajt, hogy megelőzzük a talajmenti fagy károkozását.

Az eperágyakat fedjük be szalmával vagy szénával.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.