Kettős fronthatás és túlnyomóan borult idő

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd csak este a Nyugat-Dunántúlon kezdődik el a felhőzet felszakadozása.

Borult ég és eső

Országszerte várható eső, zápor, ami előbb a dunántúli hegyekben, este a Dunántúlon alacsonyabb magasságokban és északkeleten is havas esőbe, havazásba vált át. Az ország középső és déli részén 20 mm-t meghaladó mennyiség valószínű. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon és északkeleten viharos széllökések is lehetnek. Ez a Bakonyban és az Alpokalján hófúvásokat okozhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 9 fok között alakul, de a Dunántúlon délután ennél már pár fokkal hidegebb lesz.

Kettős fronthatás várható. Mind a hideg, mind a melegfrontra érzékenyeknél előfordulhat fejfájás, migrén, ingerlékenység, fáradékonyság. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Ingadozhat a vérnyomás.

borult-eg

Távolabbi kilátások vasárnaptól szerdáig:

Vasárnap nyugat felől tovább csökken a felhőzet, már csak keleten várható szórványosan havas eső, havazás. Az időszak nagy részén a változó felhőzet mellett kezdetben több, majd kevesebb napsütésre számíthatunk, erősödik a ködhajlam, számottevő csapadék nem valószínű. Eleinte még többfelé erős, helyenként viharos lesz az északi, északnyugati szél, majd mérséklődik a légmozgás.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területén nem várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a kezdeti +1, -4 fokról, -1, -8 fok közé csökken. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1, 7 fok között alakul.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. november 10. 1,6 °C -4,1 °C

1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 21,3 °C (1927) legalacsonyabb hőmérséklet: -10,6 °C (1988)

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.