Két hidegcsepp között

A már reggel is erősen felhős Dunántúlon tovább vastagszik a felhőzet, délen és nyugaton több helyen várható eső, zápor, helyenként zivatar.

Kora délelőttől keleten, északkeleten is fokozatosan megnövekszik a felhőzet, de inkább csak fátyolfelhőzet valószínű, kis valószínűséggel fordulhat csak elő záporeső. Az északkeleti, keleti szelet nagy területen élénk, néhol erős lökések kísérik, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet északkeleten 9, 10, délnyugaton 14, 15 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagyobb részén 20 és 24 fok között, a csapadékos délnyugati tájakon 18 fok körül várható.

Hidegfront jellegű hatás várható. A különösen érzékenyeknél nőhet a szervezet görcskészsége, epilepsziás rohamok léphetnek fel, szívkoszorúér fájdalmak jelentkezhetnek. Az allergiás betegségek, illetve tünetek halmozottabban észlelhetők. Asztmatikus rohamok léphetnek fel. Erősödhetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakció idő.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja várhatóan továbbra is országszerte magas marad. A pázsitfűfélékre érzékeny allergiások figyelmébe ajánljuk, hogy a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket is kiválthatnak. Elkezdődött az útifű és a lórom pollenszórása is, bár pollenkoncentrációjuk egyelőre jellemzően alacsony, helyenként elérheti a tüneteket okozó közepes szintet is. A kőris, a tölgy, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje várhatóan csak alacsony koncentrációban lesz jelen, bár a tölgyé az ország északi területein még elérheti a közepes szintet. A kevésbé jelentős allergének közül helyenként magas koncentrációban lehet jelen a fenyőfélék virágpora. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Forrás: met.hu