Két fantasztikus fogyasztószer: karfiol és patisszon- recepttel

A karfiol és patisszon kiváló fogyókúrás étel, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma. A különböző diétákban is megfelelő fogyasztószer lehet mindkettő.

Fogyasztószer a zöldségeskertből

A karfiol, ez a hazánkban is előszeretettel fogyasztott zöldségféle a Közel-Keletről származik. Már a görögök és a rómaiak is ismerték, és szívesen fogyasztották. A tizenhatodik században újra felbukkant, a genovai tengerészek hozták Itália területére, Franciaországban pedig csak a tizenhetedik század végén terjedt el. XV. Lajos például igen szerette a karfiolos fogásokat, uralkodása idején nevezték el á la Du Barry-nak, a növényből készült ételeket Madame Du Barry az ő egyik, ismert kegyencnője volt.

Egészséget, karfiollal

A karfiolnak mi már egy módosult, húsosabb változatát fogyasztjuk, vagyis a rózsáját. Ma termesztett formája a legutoljára kialakult káposztafélék egyike – a vadkáposzta egyik változata.
Magyarországon csak a századforduló után terjedt el a karfiol fogyasztása. Hazánkban öntözéssel termeszthető gazdaságosan, mivel nagy a vízigénye, szereti a magas páratartalmat, de a sok fényt is.Közeli rokonságban áll a káposztával, kelbimbóval, a kelkáposztával és a brokkolival. A káposztához képest igényes növény, nem tűri jól a hideget, de a túlságosan nagy meleg is gátolja a virágképzést.

karfiol2

Már megjelenése is hívogató, nem véletlen, hogy a zöldségboltok dísze. Fehérek, vastagok a virágai, melyeket lapátszerű, zöld levelek vesznek körül. Akkor jó minőségű a karfiol, ha teljesen fehér és szorosan illeszkednek a rózsái egymáshoz. Nézzük meg azt is, frissek-e a levelei, amikor kiválasztjuk. Egész évben kapható, és mivel tömör a virágzat szerkezete, a karfiol a főzéstől sem esik össze.

A karfiol kiváló tápanyagforrás: igen gazdag C-vitaminban, vitamintartalmát mélyhűtött állapotban is megőrzi. Ha valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energiatartalma, elenyésző a szénhidrát-tartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői megvédik a szervezetet egyes betegségekkel, például a bélrák kialakulásával szemben.

sajtos rakott karfiol

Diétás rakott karfiol recept

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiol
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg zsírszegény joghurt
  • 1 tojás
  • 10 dkg zsírszegény trappista
  • sajt
  • bors

Elkészítés:

A karfiolt rózsákra szedjük, és sós vízben megfőzzük.
Közben az olívaolajon megfuttatunk 2 gerezd reszelt fokhagymát, beletesszük az apró kockára vágott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, és egy kicsit megpirítjuk.
A joghurtot összekeverjük a tojással, ebbe is belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és a sajt felét reszelve szintén belekeverjük.
Egy jénaiba teszünk 1 evőkanál olívaolajat, egy réteg karfiolt, erre tesszük a megpirított csirkemellet, a csirkemell tetejére ráöntjük a sajtos joghurt felét, majd újabb adag karfiol következik. Erre tesszük a maradék joghurtot és a maradék reszelt sajtot.
Előmelegített sütőben 160 fokon 40-50 perc alatt pirosra sül.

patisszon

A patisszon (más néven csillagtök) a tökfélék családjába tartozik

Társaitól (spárga, sütőtök, cukkini) eltérő jellegzetessége és egyben névadója a csillag alakú kabakos termése, amely az érési szezon elején héjastól, majd később héj nélkül fogyasztható. Főszezonja júniustól októberig tart. Vásárlásakor mindig figyeljünk oda, hogy megfelelő keménységűt válasszunk, mely ellenáll a nyomásnak. Célszerű vásárlást követően azonnal, frissen feldolgozni. A hűtőszekrény zöldségrekeszében néhány napig tárolható.

Energia- és szénhidráttartalma alacsony, de nem csak ebben hasonlít a cukkinire. Zsírtartalma is alacsony. Kis mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és karotinoidokat, de igazán csak C-vitamin-tartalma kiemelkedő (30mg/100g), ami az ajánlott napi bevitel fele. Tartalmaz továbbá pár nyomelemet (vas, réz, cink, mangán) is. Élelmi rosttartalma kicsi, könnyen emészthető.

Miért jó fogyókúrához a patisszon?

A patisszon vagy más néven csillagtök kiváló fogyókúrás étel, hiszen nagyon alacsony az energiatartalma. A különböző diétának megfelelő konyhatechnológiai eljárásokkal elkészítve, gyakorlatilag a legtöbb étrend részét képezheti. Zsír- (0,1 g/100 g) és rosttartalma (0,7 g/100 g) elhanyagolható, ezzel szemben 91%-a víz. 1,2 g fehérjét, illetve 6,2 g szénhidrátot tartalmaz. Fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrendben gyakran találkozhatunk vele.   Magja értékes omega-3-zsírsavakat, vasat, cinket, foszfort és talán A-vitamint tartalmaz.

 patisszon 2

A friss gyümölcsből számos étel és savanyúság készíthető nagy előnye, hogy a kisebb terméseket nem kell meghámozni, kimagozni, hanem elegendő alaposan megmosni. Nincs jellegzetes íze, ezért bármilyen fűszerrel elkészíthető. A kalóriaszegény étrend összeállításánál fontos szerepe lehet. Az étkezési felhasználások kívül érdekes alakja miatt dísztöknek is ültetik. Az apróbbakat uborka módjára egészben savanyúságként lehet eltenni. A savanyúság-lébe kicsivel több ecetet tehetünk, mert a patisszon-gyümölcs igen enyhén édeskéz ízű. Önálló ételként is megállja a helyét. Elkészíthető töltve, rántva, párolva, pörköltként stb. Ilyenkor a nagyobb átmérőjű termésekről a keményedő héját vágjuk le, a magvakat szedjük ki és aztán daraboljuk fel.

Zöldségekkel töltött patisszon(6-7 főre)

3 patisszon (csillagtök)

Töltelék:

  • 3-4 közepes burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • sárgarépa
  • kukorica
  • brokkoli
  • paprika (vagy ízlés szerint egyéb zöldségek)
  • bors
  • kömény
  • majoranna
  • kapor

Öntethez:

  • joghurt
  • fokhagyma
  • kapor
  • majoranna
  • bors

toltott_patiszon

Elkészítése:

  1. A burgonyát megfőzzük.
  2. Míg a krumpli fő, elkészítjük a tölteléket: kevés olajat és vizet melegítünk, amin megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a szintén apróra vágott sárgarépát és kevés víz hozzáadásával pároljuk őket.
  3. Rózsáira szedjük a brokkolit, a szárrészeit apróra, a virágokat diónyi méretűre vágjuk és hozzáadjuk a többi zöldséghez kevés sóval és borssal együtt.
  4. Ha a zöldségek már félig puhák, hozzáadjuk a szintén apróra vágott paprikát, fokhagymát és a fagyasztott kukoricát is. Fűszerezzük és puhára párolunk mindent, de csak óvatosan kevergessük a brokkoli miatt, hogy szét ne essen.
  5. A csillagtököket meghámozzuk, félbevágjuk, a magjukat kiszedjük, enyhén besózzuk mindkét felüket és vékonyan kiolajozott hőálló tálba rendezzük őket.
  6. Ha a krumpli is megpuhult, meghámozzuk és krumplinyomón áttörve a puhára párolt zöldségekhez adjuk. Alaposan összekeverjük őket és a tökökbe töltjük.
  7. Az öntethez összekeverjük az áttört fokhagymát a joghurttal és a fűszerekkel. Meglocsoljuk vele a töltött tököket és már mehet is sütőbe.
  8. 180 fokon addig sütjük, amíg a tökök megpuhulnak ill. amíg az öntet kicsit meg nem pirul a tetején.

Forrás: edenkert.hu